Mihai Schiau
18.07.2014
Internațional

Separatiștii contestă autenticitatea conversațiilor interceptate de SBU în cazul avionului prăbușit

Separatiștii contestă autenticitatea conversațiilor interceptate de SBU în cazul avionului prăbușit
Insurgenții proruși din estul Ucrainei au contestat vineri autenticitatea unor înregistrări telefonice interceptate de Serviciul ucrainean de securitate (SBU) în care doi lideri separatiști ar fi discutat despre doborârea avionului malaysian, prăbușit joi seara în estul Ucrainei, relatează Interfax.

Reprezentantul „special al Guvernului republicii” Donețk, Serghei Kavtaridze a declarat că nu crede în autenticitatea înregistrării publicate de SBU cu privire la doborârea avionului malaysian.

„Afirmațiile potrivit cărora au fost interceptate conversații între cazaci, care ar fi discutat despre doborârea acestui avion sunt un exemplu de propagandă”, a declarat Kavtaridze pentru Interfax.

Potrivit lui, insurgenții „nu puteau discuta despre așa ceva”.
El a făcut referire la părerea unor experți care au „menționat că pentru a doborâ avionul la o astfel de altitudine sunt necesare echipamente militare capabile să lanseze rachete sol-aer”. Potrivit lui Kavtaridze, insurgenții nu dețin astfel de echipamente.

Anterior, SBU a anunțat că a interceptat convorbiri telefonice între doi separatiști care discută despre doborârea avionului malaysian.

„Apelul a fost inițiat de către Igor Bezler, la ora locală 4.40 (4.40, ora României), la 20 de minute după producerea accidentului. Bezler l-a sunat pe un ofițer al serviciilor de informații ruse, Vasili Gheranin, comunicându-i acestuia informații despre doborârea avionului”, a declarat șeful SBU, Valentin Nalivaicenko.

Bezler ar fi afirmat că avionul malaysian a fost doborât de echipa insurgenților „Minera”.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, de asemenea, a menționat înregistrările interceptate de SBU.

„Vreau să vă comunic că unul dintre liderii insurgenților s-a lăudat într-o convorbire cu tutorele său rus, ofițerul serviciilor ruse de informații Vasili Gheranin, că rebelii au doborât avionul malaysian”, a afirmat Poroșenko.

Anna Primac, [email protected]

Inchide