Serbia primește 90 la sută din necesarul de gaze din Rusia, dar acum vrea să importe din România

Serbia primește 90 la sută din necesarul de gaze din Rusia, dar acum vrea să importe din România
Publicat: 22/01/2015, 19:30

„Tocmai am terminat discuțiile cu premierul român Victor Ponta, despre obținerea de gaze din porțiunea românească a Mării Negre”, a spus Vucic, la Reuters Global Market Forum de la Davos.

Vucic a adăugat că Serbia este deschisă să discute toate posibilitățile pentru a aduce gaze rusești în Serbia prin intermediul conductelor din Turcia, Grecia și Macedonia.

Serbia importă circa 90% din necesarul de gaze din Rusia, prin intermediul Ucrainei, dar este interesată de surse alternative de aprovizionare, în urma deciziei Rusiei de a abandona proiectul gazoductului South Stream.

În România, companiile ExxonMobil și OMV Petrom au anunțat în februarie 2012 că au făcut o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1 din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. La începutul lunii octombrie a anului trecut, platforma Ocean Endeavour a finalizat forajul sondei Domino-2, iar datele obținute de sondă sunt în curs de evaluare.

În octombrie 2014, ExxonMobil și OMV Petrom au început forajul unei sonde de explorare pentru un nou prospect în blocul Neptun din Marea Neagră. Astfel, platforma Ocean Endeavour forează sonda de explorare Pelican South-1 la aproximativ 155 de kilometri de țărm, în sectorul românesc al Mării Negre. Sonda va testa o nouă structură geologică în blocul Neptun.

Totodată, companiile din domeniul energiei Shell și Turkish Petroleum (TPAO) vor începe în luna ianuarie activitățile de explorare în vestul Mării Negre, în apropierea zonei unde Exxon și OMV au făcut descoperirea semnificativă de gaze în 2012, potrivit ediției online a publicației Hurriyet Daily News.

Shell și TPAO vor investi aproximativ 300 de milioane de dolari în activitățile de explorare din vestul Mării Negre, care se vor desfășura la 100 de kilometri de Istanbul, la adâncimi de peste 2.000 de metri.

Compania Halliburton urmărește la rândul ei două domenii cu potențial în România, sporirea producției din câmpurile petroliere mature și dezvoltarea de proiecte de mare adâncime în Marea Neagră, declara în septembrie anul trecut președintele pentru Emisfera Estică al grupului energetic american, Joe Rainey, după o întâlnire cu premierul Ponta. Halliburton este unul din cei mai mari furnizori globali de produse și servicii din industria de petrol și gaze, având peste 80.000 de angajați în circa 80 de țări.

Ponta a sugerat în decembrie, într-un interviu acordat unor agenții internaționale de presă, că România ar trebui să se concentreze pe exploatarea zăcămintelor de gaz de șist din platoul Mării Negre. Potrivit premierului, una dintre prioritățile României va fi construirea unui gazoduct pentru transportarea acestui gaz spre rețeaua națională, un proiect estimat la peste un miliard de euro.

Uniunea Europeană s-a opus construcției South Stream, pe fondul îngrijorărilor că proiectul ar contribui la consolidarea influenței Rusiei în Estul Europei.

România nu a făcut parte dintre statele implicate în realizarea South Stream, chiar dacă Bucureștiul și Moscova au avut unele discuții pe această temă în urmă cu câțiva ani.

Statul român a susținut, până în 2012, construcția gazoductului Nabucco, văzut ca mijloc de reducerea dependenței de importurile de gaze rusești. Proiectul Nabucco a fost însă abandonat însă în vara anului 2012, pentru că nu au fost găsiți furnizori de gaze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția