Serghei Lavrov: Este responsabilitatea Ucrainei să demineze porturile pentru a putea exporta produse agricole

Serghei Lavrov: Este responsabilitatea Ucrainei să demineze porturile pentru a putea exporta produse agricole
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 08/06/2022, 12:50

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că în acest moment îi revine Ucrainei să rezolve problema reluării transporturilor de cereale, prin deminarea porturilor de la Marea Neagră.

Lavrov a adăugat că nu mai este necesară nicio acțiune în acest sens din partea Rusiei, deoarece Moscova și-a asumat deja angajamentele necesare pentru asigurarea securității transporturilor de cereale, potrivit Reuters.

„Am explicat în fiecare zi că suntem gata să garantăm siguranța navelor care părăsesc porturile ucrainene și se îndreaptă către Bosfor, suntem gata să facem asta în cooperare cu colegii noștri turci”, a spus Lavrov după o întrevedere cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu.

Serghei Lavrov: Dacă Ucraina face asta, exporturile se pot realiza în siguranță

Lavrov a adăugat că, în cazul în care Ucraina își va îndeplini partea, atunci exporturile se vor putea realiza în siguranță.

„Pentru a rezolva problema, singurul lucru necesar este ca ucrainenii să lase navele să iasă din porturile lor, fie prin deminarea porturilor, fie prin delimitarea unor coridoare, nu mai este nevoie de nimic altceva”, a spus șeful diplomației ruse.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale la nivel mondial, iar țările occidentale acuză Rusia că produce o criză alimetară globală prin închiderea porturilor Ucrainei de la Marea Neagră.

Moscova neagă responsabilitatea pentru criza alimentară internațională, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru aceasta.

Lavrov a mai spus că principala problemă este că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a „refuzat categoric” să rezolve problema minării porturilor.

„Dacă acum și-au schimbat poziția, atunci din partea noastră nu sunt complicații, să vedem cum pot fi puse în practică acordurile preliminare despre care am discutat ieri și astăzi”, a spus Lavrov.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a perturbat aprovizionarea cu cereale care provin din Ucraina. Exportul de cereale ucrainene, în special, a fost grav afectat, ceea ce a contribuit la creșterea insecurității alimentare la nivel mondial, deoarece Kievul este un exportator agricol important.