Sergio Mattarella a fost învestit în funcția de președinte al Italiei. El își începe cel de-al doilea mandat, deși nu își mai dorea funcția

Sergio Mattarella a fost învestit în funcția de președinte al Italiei. El își începe cel de-al doilea mandat, deși nu își mai dorea funcția
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04/02/2022, 09:49

Sergio Mattarella a depus jurământul pentru un al doilea mandat de președinte al Italiei, joi, după alegerile de săptămâna trecută.

Mattarella, în vârstă de 80 de ani, declarase anterior că nu mai este interesat de funcție, informează DPA.

Acesta a depus jurământul în cadrul unei ceremonii organizate în timpul unei sesiuni comune a Parlamentului de la Roma, iar după ceremonie, Mattarella a vorbit despre numeroasele provocări ale prezentului, de la criza COVID și nevoia de reformă, până la problemele demografice, nevoile femeilor și lupta împotriva rasismului.

„Italia este o țară grozavă”, a spus Mattarella.

Mattarella a exclus în repetate rânduri ideea unui al doilea mandat, dar s-a răzgândit după ce principalele partide din Italia nu au reușit să ajungă la un acord asupra unui succesor și nu au găsit nicio altă cale de ieșire din impas.

Mandatul președintelui Italiei durează șapte ani.

Sergio Mattarella: Dacă nu acceptam funcția, încrederea oamenilor în politicieni ar fi fost și mai erodată

În discursul său de joi, Mattarella a vorbit despre „zilele dureroase ale săptămânii precedente, dureroase pentru toată lumea, inclusiv pentru mine”, făcând referire la negocierile eșuate dintre politicieni. Dacă incertitudinea cu privire la numele viitorului președinte ar fi durat mai mult, încrederea publicului în oamenii politici și în politică în general ar fi fost afectată chiar mai mult decât este deja, a spus el.

Președintele italian este însărcinat în principal cu chestiuni ceremoniale, dar rolul acestuia poate fi extrem de important în anumite momente. Printre atribuțiile președintelui se numără puterea de a bloca adoptarea unor legi, de a dizolva Parlamentul și de a convoca alegeri anticipate, dar și dreptul de a aproba sau bloca numirea miniștrilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase