Silvio Berlusconi afirmă că a primit propuneri din România pentru a candida la europarlamentare

Silvio Berlusconi afirmă că a primit propuneri din România pentru a candida la europarlamentare
Publicat: 11/01/2014, 13:15
Actualizat: 29/03/2019, 11:24

Silvio Berlusconi, condamnat în Italia pentru fraudă fiscală în dosarul Mediaset, a declarat că a primit propuneri din România, Bulgaria și Malta pentru a candida în scrutinul europarlamentar din mai, precizând însă că preferă Italia.

În contextul polemicilor referitoare la dreptul său de a fi ales într-o funcție publică dat fiind că este condamnat definitiv, Berlusconi a declarat, conform site-ului Diariodelweb.it: „Ar fi suficient să le răspund afirmativ celor care mă roagă să candidez în România, Bulgaria și Malta, dar eu prefer țara mea, unde cred că pot fi primul pe lista electorală în orice regiune”.

Însă, potrivit presei italiene, Berlusconi ar fi ineligibil nu doar în Italia, ci și la nivel european, în contextul în care Parlamentul European a aprobat, în octombrie, o recomandare care interzice candidaturile în alegerile europene ale persoanelor condamnate definitiv în cazuri de criminalitate organizată, corupție sau infracționalitate economico-financiară.

În decembrie 2013, presa italiană relata că Silvio Berlusconi ar intenționa să candideze în scrutinul europarlamentar din mai 2014 în alt stat membru UE, printre țările luate în calcul fiind și România. „Nu exclud ipoteza unei candidaturi în străinătate. Este o ipoteză vehiculată (…), pentru că există persoane care au analizat ce posibilități mai are Berlusconi. Există cineva din anturajul său care insistă pe această ipoteză, dar eu nu cred că până la urmă va candida. Berlusconi a spus clar că vrea să rămână în Italia și să ispășească pedeapsa în Italia”, afirma pe 3 decembrie, potrivit Corriere della Sera, senatorul Roberto Formigoni, un fost aliat al lui Berlusconi. Site-ului AffariItaliani.it preciza că cea mai probabilă ar fi o candidatură în Ungaria, dat fiind că Berlusconi este prieten apropiat cu premierul Viktor Orban. O altă variantă ar fi Bulgaria, unde cetățenia poate fi obținută prin achiziționarea unei proprietăți cu o valoare de peste 500.000 de euro. Însă site-ul AffariItaliani.it nu excludea o candidatură a lui Berlusconi din România, dacă Il Cavaliere se va hotărî pentru europarlamentare.

Silvio Berlusconi a fost exclus în noiembrie 2013 din Senatul italian, în contextul condamnării definitive în dosarul Mediaset. În plus, Berlusconi ar urma să aibă interdicție a de mai candida pentru funcții publice în Italia. Berlusconi trebuie să ispășească un an de închisoare în dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat în arest la domiciliu sau va efectua muncă în folosul comunității. Berlusconi, 77 de ani, fusese condamnat în prima instanță și în apel la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, cu o interdicție de cinci ani privind deținerea de funcții publice. Pedeapsa de condamnare la închisoare a fost confirmată de instanța supremă, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sancțiunii suplimentare, cea de interzicere a funcțiilor publice. În privința condamnării la închisoare, trei din cei patru ani beneficiază de o amnistie, astfel că Berlusconi ar avea de executat doar un an. Cazul se referă la achiziționarea de către trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox. Trustul Mediaset, aparținând familiei lui Silvio Berlusconi, a fost găsit vinovat că a cumpărat drepturi de difuzare, în intervalul 1995 – 1998, la prețuri majorate intenționat, prin intermediul unor companii offshore, în scopul comiterii unor fraude fiscale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Analiza lui Traian Băsescu pentru prezidențiale. Ce s-ar întâmpla dacă Ciolacu și Ciucă ar fi...
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Dragoş, un tânăr tătic de 23 de ani, a murit înecat în Lacul Snagov. A...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
România a fost lovită de un cutremur azi-noapte! Unde s-a resimțit seismul și ce magnitudine...
Ele îi ţin în formă pe jucătorii de la Naţionala României. Clasamentul celor mai frumoase...
Echipamente obligatorii pe toate mașinile din România. Ce pățesc șoferii care nu le au?
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
FEMEIA care DEGUSTA mâncarea lui Hitler! Era atât de paranoic încât...
Vor să interzică definitiv în UE. Produsul care dispare complet din România: Sunt vieți în...
Andrei Voica, câștigătorul Masterchef 2015, a ajuns bucătarul Naționalei României la Euro 2024
Zece ispite masculine sunt gata să pornească într-o călătorie unică la Insula Iubirii
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Locuința de vis a Ancăi Serea, distrusă de furtuna violentă din Capitală: ”Nu știu dacă...
BANCUL ZILEI. - Aseară m-am îmbătat crunt, nici nu mai stiu cum am ajuns acasă...
Cai Lun, inventatorul hârtiei
×