• Publicat:
Internațional

Sistemul de rachete hipersonice al Rusiei a devenit operațional. Putin: Sunt practic invincibile

Sistemul de rachete hipersonice al Rusiei a devenit operațional. Putin: Sunt practic invincibile
Sistemul de rachete hipersonice al Rusiei a devenit operațional. Putin: Sunt practic invincibile

„Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a raportat președintelui Vladimir Putin că sistemul Avangard a devenit operațional”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agențiile de presă ruse.

În urmă cu un an, armata rusă anunța că primul sistem balistic Avangard va fi instalat în regiunea Orenburg, în Munții Urali.

Conform liderilor ruși, rachetele Avangard pot depăși de 20-27 de ori viteza sunetului. „Racheta este practic invincibilă”. a declarat recent președintele Vladimir Putin.

Rusia este singura națiune care are rachete hipersonice, a declarat acum câteva zile președintele Vladimir Putin, avertizând că armata rusă poate distruge orice sistem antibalistic existent sau care poate fi instalat de Statele Unite în Europa ori în altă zonă a lumii. „Anul acesta, Statele Unite practic au distrus Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), de aceea trebuie să monitorizăm posibila instalare a unor sisteme de rachete în diverse zone din lume”, a declarat Vladimir Putin, citat de agenția Sputnik.

Liderul de la Kremlin a subliniat că Rusia este singura țară din lume care are rachete hipersonice. Prima unitate dotată cu rachete hipersonice Avangard a devenit operațională acum, iar rachetele hipersonice Kinzhal, lansate din avioane MIG-31, sunt în dotarea armatei ruse de anul trecut.

Vladimir Putin a subliniat că rachetele Avangard depășesc de cel puțin 20 de ori viteza sunetului, iar cele Kinzhal de zece ori, putând transporta focoase convenționale ori nucleare. „Sistemul Avangard este o armă a viitorului, capabilă să treacă atât dincolo de sistemele antibalistice existente, cât și de cele viitoare”, a afirmat Vladimir Putin, conform agenției Associated Press. Săptămâna trecută, Vladimir Putin avertiza că Rusia ar putea adopta măsuri militare ca reacție la eventuala instalare de către Statele Unite a unui sistem antibalistic în Japonia.

 

Inchide