Situație tensionată în Caucaz. Turcia, de partea Azerbaidjanului în conflictul cu Armenia: ”Îi vom sprijini pe frații noștri azeri cu toate mijloacele”

Situație tensionată în Caucaz. Turcia, de partea Azerbaidjanului în conflictul cu Armenia: ”Îi vom sprijini pe frații noștri azeri cu toate mijloacele”
Situație tensionată în Caucaz. Turcia, de partea Azerbaidjanului în conflictul cu Armenia: ”Îi vom sprijini pe frații noștri azeri cu toate mijloacele”
Publicat: 27/09/2020, 17:23
Actualizat: 27/09/2020, 17:25

Situație tensionată în Caucaz, după ce Armenia a declarat legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah, disputată cu Azerbaidjanul, a anunțat – astăzi – prim-ministrul acestei țări, Nikol Pashinyan. 

Armenia acuză Azerbaidjanul că a comis un atac aerian şi de artilerie asupra regiunii Nagorno-Karabah, în timp ce partea azeră susține contrariul și afirmă că nu a făcut altceva decât ”să răspundă la o agresiune a forţelor armene” care – așa cum precizează autoritățile de la Baku – au lansat atacuri „deliberate şi ţintite” de-a lungul liniei frontului.

„Susţinem ferm statul nostru, armata noastră şi vom învinge. Trăiască glorioasa armată armeană!”, a scris pe Twitter şeful executivului armean. „Condamnăm ferm agresiunea conducerii politico-militare a Azerbaidjanului împotriva Republicii Artsah (n. red. – Nagorno-Karabah). Partea armeană va acţiona cu încredere cu toate capacităţile sale pentru a asigura securitatea poporului din Artsah şi pentru a furniza răspunsul politic şi militar adecvat. Conducerea politico-militară a Azerbaidjanului poartă deplina responsabilitate pentru consecinţele agresiunii sale”, s-a mai transmis pe site-ul Ministerului de Externe din Armenia.

Recep Erdogan: ”Națiunea turcă este alături de frații azeri”

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat – pe pagina sa de socializare – că Turcia este alături de ”frații azeri” și că îi va ajuta pe aceștia prin toate mijloacele.

„Armenia, prin atacurile sale împotriva Azerbaidjanului a arătat lumii, din nou, că este cea mai mare amenințare pentru pace și pentru pacea în regiune. Ca întotdeauna, națiunea turcă este alături de frații azeri cu toate mijloacele de care dispune. Invităm poporul armean să aibă grijă de viitorul lui și să îl protejeze de cei care îl folosesc ca pe o marionetă”, a scris președintele turc.

Într-un comunicat, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat – la rândul său –  că Azerbaidjanul nu face altceva decât să își protejeze integritatea teritorială, iar Turcia se poziționează de partea sa în conflictul cu Armenia.

„Îi vom sprijini pe frații noștri azeri cu toate mijloacele, în lupta lor pentru protejarea integrității lor teritoriale”, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

Josep Borrell: ”Este nevoie urgentă de întoarcerea la negocieri”

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, a declarat că este nevoie de o încetare imediată a ostilităților dintre cele două țări și a făcut un apel la negociere.

Uniunea Europeană „cere o încetare imediată a ostilităților, dezescaladarea și observarea strictă a încetării focului”.

”Este nevoie urgentă de întoarcerea la negocierile pentru un acord în cazul conflictului Nagorno-Karabah, sub auspiciile co-președinților Grupului OSCE de la Minsk, fără precondiții”, se precizează într-o declarație a lui Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani