Situație tensionată în Caucaz. Turcia, de partea Azerbaidjanului în conflictul cu Armenia: ”Îi vom sprijini pe frații noștri azeri cu toate mijloacele”

Situație tensionată în Caucaz. Turcia, de partea Azerbaidjanului în conflictul cu Armenia: ”Îi vom sprijini pe frații noștri azeri cu toate mijloacele”
Situație tensionată în Caucaz. Turcia, de partea Azerbaidjanului în conflictul cu Armenia: ”Îi vom sprijini pe frații noștri azeri cu toate mijloacele”
Publicat: 27/09/2020, 17:23
Actualizat: 27/09/2020, 17:25

Situație tensionată în Caucaz, după ce Armenia a declarat legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah, disputată cu Azerbaidjanul, a anunțat – astăzi – prim-ministrul acestei țări, Nikol Pashinyan. 

Armenia acuză Azerbaidjanul că a comis un atac aerian şi de artilerie asupra regiunii Nagorno-Karabah, în timp ce partea azeră susține contrariul și afirmă că nu a făcut altceva decât ”să răspundă la o agresiune a forţelor armene” care – așa cum precizează autoritățile de la Baku – au lansat atacuri „deliberate şi ţintite” de-a lungul liniei frontului.

„Susţinem ferm statul nostru, armata noastră şi vom învinge. Trăiască glorioasa armată armeană!”, a scris pe Twitter şeful executivului armean. „Condamnăm ferm agresiunea conducerii politico-militare a Azerbaidjanului împotriva Republicii Artsah (n. red. – Nagorno-Karabah). Partea armeană va acţiona cu încredere cu toate capacităţile sale pentru a asigura securitatea poporului din Artsah şi pentru a furniza răspunsul politic şi militar adecvat. Conducerea politico-militară a Azerbaidjanului poartă deplina responsabilitate pentru consecinţele agresiunii sale”, s-a mai transmis pe site-ul Ministerului de Externe din Armenia.

Recep Erdogan: ”Națiunea turcă este alături de frații azeri”

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat – pe pagina sa de socializare – că Turcia este alături de ”frații azeri” și că îi va ajuta pe aceștia prin toate mijloacele.

„Armenia, prin atacurile sale împotriva Azerbaidjanului a arătat lumii, din nou, că este cea mai mare amenințare pentru pace și pentru pacea în regiune. Ca întotdeauna, națiunea turcă este alături de frații azeri cu toate mijloacele de care dispune. Invităm poporul armean să aibă grijă de viitorul lui și să îl protejeze de cei care îl folosesc ca pe o marionetă”, a scris președintele turc.

Într-un comunicat, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat – la rândul său –  că Azerbaidjanul nu face altceva decât să își protejeze integritatea teritorială, iar Turcia se poziționează de partea sa în conflictul cu Armenia.

„Îi vom sprijini pe frații noștri azeri cu toate mijloacele, în lupta lor pentru protejarea integrității lor teritoriale”, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

Josep Borrell: ”Este nevoie urgentă de întoarcerea la negocieri”

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, a declarat că este nevoie de o încetare imediată a ostilităților dintre cele două țări și a făcut un apel la negociere.

Uniunea Europeană „cere o încetare imediată a ostilităților, dezescaladarea și observarea strictă a încetării focului”.

”Este nevoie urgentă de întoarcerea la negocierile pentru un acord în cazul conflictului Nagorno-Karabah, sub auspiciile co-președinților Grupului OSCE de la Minsk, fără precondiții”, se precizează într-o declarație a lui Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță...
FOTO. Transformarea milionarului care o plimba pe Daniela Crudu cu elicopterul la vila lui! Ioan...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Atenție, șoferi! Sancțiuni mai aspre pentru aceste greșeli. Legea ar putea să se schimbe drastic
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
Top 10 cele mai fiabile SUV-uri la mâna a doua. Modelele astea se vând foarte...
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Însemnul de pe tricoul președintelui Franței care naște teorii ale conspirației: Un simplu logo sau...
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Andra, însărcinată pentru a treia oară? Răspunsul artistei i-a lăsat mască pe toți
Noua taxă auto, inevitabilă: toți șoferii trebuie să știe. ”Soluţia este impozitarea, descurajarea”
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Calendar ortodox 4 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
Boala care afectează femeile. E cumplită! Medicii avertizează. Cum se manifestă
Revoluție în România! Ia banii, cetățene, zice Cîțu! Nu mai e nevoie de muncă
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Care este rolul brokerului în imobiliare?