Soluția găsită de Cipru pentru revigorarea economiei

Soluția găsită de Cipru pentru revigorarea economiei
Publicat: 20/06/2013, 12:31
Actualizat: 03/07/2013, 16:31

Ciprul pregătește de urgență un cadrul legislativ pentru dezvoltarea de cazinouri, sperând că va atrage astfel ruși bogați pentru a revigora economia, după ce unii parteneri din zona euro au acuzat statul că a tolerat activități suspecte derulate de persoane și companii din Rusia în băncile locale.

Guvernul a pregătit un proiect de lege privind licențierea și operarea cazinourilor, așteptând în prezent un studiu de impact privind viabilitatea inițiativei, a declarat ministrul comerțului, turismului și industriei George Lakkotrypis, citat de Bloomberg.

„Ne vom mișca foarte repede. Suntem interesați să atragem investiții pentru o stațiune care va cuprinde și cazinouri. Astfel ne vom îmbunătăți oferta turistică, iar Ciprul va deveni o destinație turistică pentru orice perioadă a anului”, a arătat oficialul.

Autoritățile încearcă să reducă impactul acordului de finanțare externă convenit cu partenerii europeni, în urma căruia a doua mare bancă din țară a fost închisă, iar cea mai mare instituție de credit trece printr-un program dur de restructurare.

Potrivit estimărilor oficiale, economia se va contracta cu 13% în următorii doi ani odată cu declinul industriei financiare, lovită de controale asupra circulației capitalului și o taxă asupra depozitelor bancare de peste 100.000 de euro. Activele sectorului bancar cipriot depășesc de aproximativ 8 ori Produsul Intern Brut al țării și se estimează că jumătate din depozitele din bănci sunt controlate de persoane sau companii din Rusia.

Turismul reprezintă aproximativ 19% din PIB-ul Ciprului. Cazinourile ar putea aduce un spor semnificativ acestui sector, având în vedere legăturile strânse cu Rusia, unde astfel de localuri nu mai sunt legale.

Ciprul este un loc accesibil pentru câteva zile sau săptămâni de soare, cu opțiuni variate de distracție, comentează analistul Paul Hezfeld, consultant specializat în industria jocurilor de noroc.

„Ciprul ar putea deveni pentru ruși ceea ce este Mallorca pentru germani”, a afirmat el.

Numărul vizitatorilor ruși în Cipru a crescut în aprilie cu aproape 15% față de nivelul din perioada corespunzătoare a anlui trecut, potrivit datelor oficiale, deși guvernul a introdus restricții asupra tranzacțiilor financiare.

Numărul britanicilor și al germanilor, în mod tradițional cei mai numeroși turiști din Cipru, a scăzut cu 13%, respectiv 39%.

Warrick Bartlett, alt cosultant în jocuri de noroc, consideră că Cipru are un potențial uriaș pentru dezvoltarea industriei cazinourilor.

„Ciprul este așezat strategic, aproape de Orientul Mijlociu, unde mulți cetățeni bogați sunt nevoiți acum să călătorească până la Londra pentru a juca. Potențialul cel mai ridicat vine însă din partea vizitatorilor ruși bogați”, comentează el.

Cheltuielile anuale pe jocuri de noroc se ridică în Rusia la aproximativ 170 dolari pe persoană, față de o medie de 82 de dolari la nivel mondial, a precizat acesta.

Rusia a interzis în 2009 majoritatea formelor de jocuri de noroc, cazinourile și sălile de jocuri mecanice fiind scoase în afara legii. Acum, majoritatea amatorilor de jocuri de noroc din Rusia călătoresc în afara țării, Belarusul fiind unul dintre principalii beneficiari, spune Bartlett.

Ciprul a încheiat la sfârșitul lunii martie un acord de finanțare externă de 10 mliarde euro cu UE și FMI, după ce a cerut sprijin internațional la jumătatea anului trecut.

Negocierile au fost prelungite de opoziția politicienilor germani, care au acuzat statul că tolerează spălarea de bani în băncile locale pentru persoane și companii din Rusia.

Ministrul francez al Finanțelor, Pierre Moscovici, a declarat în martie că parlamentul cipriot pare că protejează „economiei de cazino”, și nu populația.

Ciprul este divizat din anii ’70, când nordul insulei a fost invadat de Turcia. Partea de sud a insulei nu a monetizat potențialul în zona jocurilor de noroc, în timp ce autoritățile zonei autonome din nord au început încă din anii ’80 să se concentreze pe atragerea amatorilor de cazinouri din Rusia, Israel și statele arabe.

Ciprioții turci din nord nu au însă voie să joace în cazinouri, astfel că dezvoltarea industriei de profil în sud ar putea dezvolta și o piață locală de clienți.

Veniturile din jocuri de noroc vor ajunge în 2015, la nivel global, la 182,8 miliarde de dolari, în urcare cu 55% față de nivelul din 2010. În Europa, Orientul Mijlociu și Africa se estimează creșterea cu 12% a afacerilor de profil, la 18,3 miliarde de dolari, potrivit estimărilor PwC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Fraude la cumpărăturile online. Cum trebuie să ne protejăm datele
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto