Soluția lui Obama pentru a impune noi reguli privind controlul armelor în SUA

Redactor:
Valentin Vidu
Soluția lui Obama pentru a impune noi reguli privind controlul armelor în SUA
Președintele american Barack Obama a pledat luni în favoarea unei consolidări a controlului asupra armelor de foc și a anunțat că-și va folosi puterea de reglementare pentru a-și impune ideile în ultimul an de mandat la Casa Albă, relatează Reuters în pagina electronică.

Șeful statului american a declarat în fața presei că proiectul său, despre care afirmă că respectă Constituția americană și mai ales al Doilea Amendament – care garantează dreptul de a purta o armă de foc – va fi detaliat în zilele următoare.

Aceste măsuri nu vor reuși să împiedice toate crimele sau masacrele, dar sunt susceptibile să salveze vieți, a subliniat el.

Președintele democrat s-a întâlnit luni cu secretarul Justiției Loretta Lynch pentru a studia împreună modul de consolidare a controlului asupra armamentului în Statele Unite printr-o ocolire a Congresului, dominat de republicani care se opun impunerii unor restricții în privința deținerii de arme de foc.

Obama urmează să participe joi la o emisiune de televiziune, la CNN, la ora locală 20.00 (vineri, 3.00, ora României), în care va încerca să obțină susținerea publicului într-o țară în care grupurile de lobby favorabile armelor de foc sunt foarte puternice, înainte să susțină discursul despre Starea Uniunii, pe 12 ianuarie.

El a încercat să înăsprească restricțiile impuse armelor de foc după masacrul de la Școala primară Sandy Hook – soldat cu 26 de morți, dintre care 20 erau copii -, la Newtown, în statul Connecticut, în decembrie 2012, însă planurile sale au fost blocate de către Congres.

Atacul armat de luna trecută de la San Bernardino – soldat cu 14 morți -, comis de un cuplu de musulmani radicalizați aparent inspirați de Statul Islamic (SI), a determinat echipa prezidențială să încerce din nou să legifereze – de această prin decret.

Hillary Clinton, favorita la învestitura democrată în vederea alegerilor prezidențiale de la 8 noiembrie, a salutat proiectul lui Barack Obama. Fostul secretar de Stat a subliniat că ar emite la rândul său decrete pe tema controlului armelor de foc, dacă va deveni președintă.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat luna trecută, 65% dintre persoanele intervievate considerau important să se acționeaze în legătură cu problema controlului armelor de foc.

Center for American Progress (CAP), un centru de reflecție apropiat Casei Albe, îl îndeamnă pe președinte să-i vizeze pe cei care vând arme în număr mare și care nu au licență.

„Există enorm de multe arme care trec din mână în mână fără o verificare a antecedentelor celor care le achiziționează”, comentează Chelsea Parsons de la CAP. Și, adaugă ea, președintele va rămâne în interiorul puterilor sale executive dacă procedează astfel încât să crească numărul vânzătorilor de arme obligați să aibă licență.

Însă anumiți candidați republicani, mai ales Donald Trump, favoritul la învestitura republicană, au anunțat că vor anula măsurile privind controlul armelor care vor fi adoptate de către Obama.

„Acest președinte vrea să acționeze ca și cum ar fi rege, ca și cum ar fi dictator”, a declarat guvernatorul statului New Jersey Chris Christie, unul dintre candidații la învestitura republicană.

„Va fi din nou un decret prezidențial ilegal, care va fi respins de către tribunale”, a adăugat el.

Însă, recurgând la puterile sale de reglementare, președintele va respecta al Doilea Amendament al Constituției americane, care garantează dreptul de purta o armă, confirmă John Donohue, un profesor de drept de la Universitatea Stanford.

„Am puține de spus cu o certitudine de 100% despre ceea ce vor face Curtea Supremă și alte jurisdicții, dar sunt 100% sigur că niciun tribunal nu va spune că a cere un nivel mai mare de control în legătură cu antecedentele încalcă al Doilea Amendament”, subliniază Donohue.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum vor arăta noile tramvaie ale Bucureștiului. Sunt produse în România, 100 vor fi cumpărate...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Expert în vaccinuri: Vaccinarea în masă ar putea fi „un pas mic împotriva virusului și...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Horoscop 18 aprilie 2021. Zodia care are nevoie urgentă de relaxare
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×