Soluția lui Obama pentru a impune noi reguli privind controlul armelor în SUA

Soluția lui Obama pentru a impune noi reguli privind controlul armelor în SUA
Publicat: 05/01/2016, 13:15

Șeful statului american a declarat în fața presei că proiectul său, despre care afirmă că respectă Constituția americană și mai ales al Doilea Amendament – care garantează dreptul de a purta o armă de foc – va fi detaliat în zilele următoare.

Aceste măsuri nu vor reuși să împiedice toate crimele sau masacrele, dar sunt susceptibile să salveze vieți, a subliniat el.

Președintele democrat s-a întâlnit luni cu secretarul Justiției Loretta Lynch pentru a studia împreună modul de consolidare a controlului asupra armamentului în Statele Unite printr-o ocolire a Congresului, dominat de republicani care se opun impunerii unor restricții în privința deținerii de arme de foc.

Obama urmează să participe joi la o emisiune de televiziune, la CNN, la ora locală 20.00 (vineri, 3.00, ora României), în care va încerca să obțină susținerea publicului într-o țară în care grupurile de lobby favorabile armelor de foc sunt foarte puternice, înainte să susțină discursul despre Starea Uniunii, pe 12 ianuarie.

El a încercat să înăsprească restricțiile impuse armelor de foc după masacrul de la Școala primară Sandy Hook – soldat cu 26 de morți, dintre care 20 erau copii -, la Newtown, în statul Connecticut, în decembrie 2012, însă planurile sale au fost blocate de către Congres.

Atacul armat de luna trecută de la San Bernardino – soldat cu 14 morți -, comis de un cuplu de musulmani radicalizați aparent inspirați de Statul Islamic (SI), a determinat echipa prezidențială să încerce din nou să legifereze – de această prin decret.

Hillary Clinton, favorita la învestitura democrată în vederea alegerilor prezidențiale de la 8 noiembrie, a salutat proiectul lui Barack Obama. Fostul secretar de Stat a subliniat că ar emite la rândul său decrete pe tema controlului armelor de foc, dacă va deveni președintă.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat luna trecută, 65% dintre persoanele intervievate considerau important să se acționeaze în legătură cu problema controlului armelor de foc.

Center for American Progress (CAP), un centru de reflecție apropiat Casei Albe, îl îndeamnă pe președinte să-i vizeze pe cei care vând arme în număr mare și care nu au licență.

„Există enorm de multe arme care trec din mână în mână fără o verificare a antecedentelor celor care le achiziționează”, comentează Chelsea Parsons de la CAP. Și, adaugă ea, președintele va rămâne în interiorul puterilor sale executive dacă procedează astfel încât să crească numărul vânzătorilor de arme obligați să aibă licență.

Însă anumiți candidați republicani, mai ales Donald Trump, favoritul la învestitura republicană, au anunțat că vor anula măsurile privind controlul armelor care vor fi adoptate de către Obama.

„Acest președinte vrea să acționeze ca și cum ar fi rege, ca și cum ar fi dictator”, a declarat guvernatorul statului New Jersey Chris Christie, unul dintre candidații la învestitura republicană.

„Va fi din nou un decret prezidențial ilegal, care va fi respins de către tribunale”, a adăugat el.

Însă, recurgând la puterile sale de reglementare, președintele va respecta al Doilea Amendament al Constituției americane, care garantează dreptul de purta o armă, confirmă John Donohue, un profesor de drept de la Universitatea Stanford.

„Am puține de spus cu o certitudine de 100% despre ceea ce vor face Curtea Supremă și alte jurisdicții, dar sunt 100% sigur că niciun tribunal nu va spune că a cere un nivel mai mare de control în legătură cu antecedentele încalcă al Doilea Amendament”, subliniază Donohue.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului