SOLUȚIE temporară pentru criza de profesori: REANGAJAREA pensionarilor. Vezi problema MAJORĂ a învățământului din Europa de Est

Publicat: 10/09/2018, 15:18

Începutul acestei luni a însemnat pentru peste un milion de elevi din Ungaria un nou an școlar, ocazie cu care guvernul a prezentat un curriculum național îmbunătățit, cu ajutorul căruia țara să se ridice din nou, scrie Ziarul financiar. Au fost promise fonduri suplimentare sistemului de învățământ și o atenție deosebită din partea guvernanților. Însă începutul anului școlar este umbrit de date dramatice: sistemul se confruntă cu lipsa a peste 4.000 de profesori.

„Penuria de profesori este dramatică în Ungaria”, scrie Portfolio.hu, un portal maghiar de știri economice. De aceleași probleme se lovesc mai toate statele din regiune, inclusiv Cehia, singura economie est-europeană inclusă în grupul celor dezvoltate.

În Ungaria, opoziția socialistă a calculat că anul acesta, din sistemul de învățământ lipsesc 2.000 de cadre didactice, ceea ce face ca profesorii care predau în prezent și elevii să se simtă suprasolicitați. „Mulți dascăli și-au abandonat profesia ori au emigrat,” spune Agnes Kunhalmi, lidera Partidului Socialist Ungar. Un studiu al Uniunii Democrate a Profesorilor apreciază penuria de profesori la 4.000-5.000 de persoane. Site-ul de știri 24.hu a numărat anunțuri în care guvernul căuta profesori pentru 696 de localități. Iar acestea sunt doar pozițiile cu normă întreagă.

Klebelsberg Centre estima în august că sistemul de învățământ din Ungaria ar mai avea nevoie de peste 4.000 de cadre didactice. Tamas Szucs, liderul Uniunii profesorilor, a declarat că sistemul se va confrunta în viitorul apropiat cu probleme și mai mari legate de personal, deoarece vârsta medie a profesorilor în funcție este de 50 de ani. Din această cauză, mulți se vor ieși la pensie în curând. Criza din învățământ nu este specifică niciunei părți a țării, afectând deopotrivă orașele mari și satele. În numeroase cazuri, anunțurile școlilor arată că acestea caută profesori din „orice domeniu”, ceea ce înseamnă că sunt bineveniți profesori cu orice specializare, din cauza lipsei acute de personal, notează Daily News Hungary.

La școală

În 8 ani, 40% dintre profesorii bulgari ies la pensie

În Bulgaria, cel mai sărac stat din Uniunea Europeană, circa 40% din profesori vor atinge vârsta de pensionare în opt ani. Cifra este dată de Ianka Takeva, președinta sindicatului profesorilor bulgari, potrivit Novinite. Takeva apreciază că sistemul de educație se confruntă cu o lipsă severă de cadre didactice, iar problema se va acutiza cu timpul.

Datele statistice arată că, în primăvară, circa 20.000 de studenți se pregăteau în universități pentru a deveni profesori. Însă Takeva susține că doar jumătate din ei vor rămâne să lucreze în sistemul de învățământ din Bulgaria.

La început de nou an școlar, în Sofia, cel mai mare oraș din Bulgaria, cu circa 1,2 milioane de locuitori, existau 650 de posturi de profesor vacante. Problema este și mai gravă în orașele mici și în mediul rural. Guvernul face eforturi pentru a reatrage în sistem profesorii ieșiți la pensie. Ministrul Învățământului Krasimir Valcev a promis că, din 2019, salariile cadrelor didactice vor crește cu 20%, iar salariul mediu brut va deveni 1.300 de leva (665 euro). În prezent, salariul minim este de 760 de leva.

„Sunt 330 de milioane de leva (169 milioane euro) promise pentru majorarea graduală a 50% din salarii până la sfârșitul mandatului guvernului, iar salariul este așteptat să ajungă la 1.500 de leva. În prezent, cea mai mare problemă este lipsa de profesori de Matematică și științe exacte”, a explicat ministrul Valcev.

La școală

În Cehia, criză de profesori pentru științele exacte și Matematică

În Cehia, deși anul școlar a început, mulți directori de școli încă mai caută profesori, mai ales pentru Matematică, Fizică și Chimie, a remarcat Radio Praha. Deși sunt mai bine plătite ca niciodată, joburile din învățământ atrag din ce în ce mai puțini tineri. Unii profesori pensionari au fost rechemați la post pentru a acoperi lipsurile din sistem. Penuria de profesori calificați încă nu este generală în Cehia, însă problemele persistă de ani de zile, mai ales în domeniul științelor exacte. O cauză sunt salariile mici, cel puțin mai mici decât în vest. În ultimii cinci ani, salariile profesorilor cehi au crescut cu aproape 20%, ajungând să fie cu circa 2.000 de coroane (78 euro) peste media națională. Anul acesta, salariile vor fi majorate din nou, cu 15%, una dintre cele mai mari creșteri din sectorul public.

Citește mai multe detalii pe zf.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Suedia a adoptat o lege prin care este redusă vârsta de schimbare a sexului