Spania vrea să împrumute anul viitor peste 200 de miliarde de euro

Spania vrea să împrumute anul viitor peste 200 de miliarde de euro
Guvernul spaniol a stabilit pentru anul viitor o țintă de finanțare de 207,2 miliarde euro, a anunțat luni ministerul Finanțelor de la Madrid, în timp ce premierul Mariano Rajoy ia în calcul solicitarea unui ajutor internațional în contextul costurilor de credit prea ridicate.
Publicat: 01/10/2012, 15:06
Actualizat: 03/02/2019, 22:34

Guvernul spaniol a stabilit pentru anul viitor o țintă de finanțare de 207,2 miliarde euro, a anunțat luni ministerul Finanțelor de la Madrid, în timp ce premierul Mariano Rajoy ia în calcul solicitarea unui ajutor internațional în contextul costurilor de credit prea ridicate.

Astfel, Spania ar putea apela la fondul de urgență al zonei euro pentru a-și acoperi necesarul de finanțare pentru 2013, renunțând la operațiunile pe piața financiară din cauza dobânzilor prea ridicate cerute de investitori.

Datoria statului iberic va ajunge la 90,5% din Produsul Intern Brut (PIB) la sfârșitul anului viitor, potrivit datelor oficiale citate de Bloomberg, guvernul urmând să absoarbă costurile salvării sectorului bancar și a sistemului energetic, finanțarea acordată administrațiilor regionale din țară aflate în dificultate, precum și cheltuielile asociate cu finanțarea programelor de „bailout” ale Greciei, Irlandei și Portugaliei.

Deficitul bugetar din acest an va fi de 7,4% din PIB, a declarat ministrul Finanțelor Cristobal Montoro într-o conferință de presă. Ținta de deficit bugetar de 6,3% din PIB se va considera respectată, deoarece costul recapitalizării băncilor poate fi exclus din indicator, a precizat el.

Banca Centrală Europeană (BCE) așteaptă o solicitare oficială de ajutor internațional din partea guvernului de la Madrid înainte de a pune în aplicare planul de achiziție de obligațiuni de pe piața secundară în vederea reducerii dobânzilor. BCE a stabilit că nu va acționa în absența unei cereri de sprijin din partea statelor aflate în dificultate care pot beneficia de acest program.

Premierul Mariano Rajoy încearcă să evite impunerea „din afară” a unor condiții economice și fiscale specifice acordurilor de finanțare externă care ar echivala cu cedarea parțială a suveranității economice către UE.

Guvernul a prezentat săptămâna trecută un plan de 43 de măsuri pentru consolidarea creșterii economice, despre care comisarul european pentru economie și politică monetară Olli Rehn a declarat că merg dincolo de recomandările UE privind restructurarea Spaniei.

Costul de finanțare al Spaniei, măsurat prin randamentul obligațiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani, a depășit săptămâna trecută pragul de 6%, din cauza temerilor legate de divergențele dintre guvernele din zona euro privind implementarea planurilor anticriză. Dobânzile au revenit vineri în scădere ușoară, pe fondul speculațiilor din piață că Madridul ar fi intenționat să solicite ajutor extern în cursul weekend-ului.

Spania intenționează să acopere 41% din necesarul de finanțare pentru anul viitor prin vânzarea de titluri de trezorerie, respectiv 51% prin emisiuni de obligațiuni.

Maturitatea medie a datoriilor Spainei va scădea anul viitor la aproximativ 5 ani și 10 luni, de la circa 6 ani și 4 luni la sfârșitul acestui an. Datoria va crește net cu 48 miliarde euro, restul de 159,2 miliarde euro urmând să reprezinte refinanțarea titlurilor și obligațiunilor aflate în circulație care vor ajunge la scadență în 2013.

De la începutul acestui an, Spania a împrumutat 145,4 miliarde euro.

Sistemul bancar spaniol are nevoie de capital suplimentar de 59,3 miliarde euro pentru a acoperi pierderile cauzate de prăbușirea pieței imobiliare, potrivit datelor anunțate duminică de Banca Spaniei și Ministerul Economiei. Aproximativ 40 miliarde euro din această sumă va fi acoperită prin accesarea fondului de urgență al zonei euro.

Bugetul pentru anul viitor include reduceri de cheltuieli și majorări de taxe cu un efect total de 13 miliarde euro, în încercarea de a respecta ținta de deficit bugetar asumată pentur 2013, de 4,5% din PIB.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Noi dezvăluiri bombă! Generalii Coldea și Dumbravă cereau 720 de mii de euro pentru a-i...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția