Stare critică în Beirut. Libanul mai are grâne pentru „ceva mai puțin de o lună”

Stare critică în Beirut. Libanul mai are grâne pentru „ceva mai puțin de o lună”
Stare critică în Beirut. Libanul mai are grâne pentru „ceva mai puțin de o lună” / https://www.youtube.com
Publicat: 05/08/2020, 13:44

Stare critică în Beirut, oraș devastat marți de două explozii produse în port. Peste 200.000 de oameni au rămas fără locuinţe, iar autoritățile din Liban anunță că mai sunt rezerve de grâne pentru „ceva mai puţin de o lună”, asta fiindcă deflagraţiile au distrus principalul siloz al ţării.

Guvernatorul capitalei Beirut, Marwan Abboud, a declarat la postul MTV News că aproape un sfert de milion de oameni şi-au pierdut locuinţele, iar autorităţile pregătesc soluții pentru a le asigura hrană, apă şi adăpost.

Totodată, Abboud a dezvăluit că un raport pe probleme de securitate, redactat în 2014, avertiza cu privire la posibilitatea producerii unei explozii în Beirut din cauza unor materiale extrem de inflamabile care nu erau depozitate în condiţii de siguranţă. „Valoarea pagubelor este estimată între 3 şi 5 miliarde de dolari, poate chiar mai mult”, a precizat guvernatorul Beirutului.

Principalul siloz de grâne al Libanului, distrus cu totul!

Principalul siloz de grâne al Libanului a fost distrus în exploziile de marţi, împreună cu tot grâul depozitat înăuntru. Ministrul Economiei, Raoul Nehme, afirmă că țara mai are rezerve pentru mai puţin de o lună, însă alte vase cu provizii sunt pe drum spre Beirut. Nehme a precizat că Libanul are nevoie de stocuri care să-i ajungă timp de cel puţin trei luni pentru a-şi asigura siguranţa alimentară.

Silozul din Beirut avea o capacitate de 120.000 de tone de grâne, a anunțat Ahmed Tamer, directorul portului Tripoli, al doilea oraș ca mărime din Liban. Portul Tripoli nu este echipat cu instalaţii de depozitare a grânelor, însă există posibilitatea transferării unor cantităţi de grâu către depozite situate la 2 kilometri distanţă, a adăugat Tamer.

În momentul exploziei, în silozul din Beirut erau stocate 15.000 de tone de grâu, a anunțat Ahmed Hattit, şeful sindicatului importatorilor de grâu, pentru ziarul local Al-Akhbar. Hattit a afirmat că rezervele actuale de făină sunt suficiente pentru a acoperi nevoile pieţei timp de o lună şi jumătate şi a anunţat că patru nave care transportă în total 28.000 de tone de grâu nu au apucat să ancoreze în port.