Stare de urgență în New York: Guvernul este în alertă din cauza unui virus care se răspândește în tot statul și care poate provoca paralizie

Stare de urgență în New York: Guvernul este în alertă din cauza unui virus care se răspândește în tot statul și care poate provoca paralizie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10/09/2022, 08:59
Actualizat: 10/09/2022, 09:43

Statul New York a intrat în stare de urgență din cauza numărului tot mai mare de cazuri de poliomielită. Oficialii din domeniul sănătății spun că probele de apă reziduală din New York City și din patru comitate adiacente au fost testate pozitiv pentru un virus al poliomielitei care poate provoca paralizie.

Deși până acum a fost confirmat un singur caz, acesta a fost primul din țară în aproape un deceniu.

Poliomielita a fost în mare parte eradicată din SUA prin vaccinările care au început în 1955.

În 1979, SUA a fost declarată liberă de poliomielită.

Însă, potrivit oficialilor din New York, ratele de vaccinare sunt prea scăzute în anumite părți ale statului. Declarația de urgență de vineri are ca scop creșterea ratelor de imunizare care sunt în scădere.

Poliomielita nu este vindecabilă, dar poate fi prevenită prin vaccin

Poliomielita nu are leac, dar poate fi prevenită prin vaccin. Afectând în special copiii, virusul provoacă în general slăbiciune musculară și paralizie, iar în cele mai grave cazuri invaliditate permanentă și deces, scrie Mediafax.

Departamentul de sănătate al statului New York a declarat că își propune să crească ratele de vaccinare de la media actuală de aproximativ 79% la peste 90% la nivelul întregului stat.

Atât în SUA, cât și în Marea Britanie se folosește un vaccin polio inactivat. În SUA, aproximativ 93% dintre copiii mici au primit cel puțin trei doze de vaccin antipoliomielitic, potrivit datelor de vaccinare ale CDC.

Oficialii au început să monitorizeze apele reziduale din stat pentru depistarea virusului poliomielitei după ce un bărbat nevaccinat din comitatul Rockland, la nord de New York, a contractat virusul în iulie – primul caz înregistrat din 2013 – și a suferit o paralizie.

Cazul a fost ulterior legat genetic de poliomielita paralitică găsită într-o mostră de apă uzată colectată din comitatul Nassau din apropiere în luna august.

Probele de apă uzată din comitatul Orange, comitatul Sullivan și din cele cinci cartiere ale orașului New York au fost, de asemenea, testate pozitiv pentru poliomielită paralitică.

Ordonanța de urgență emisă de guvernatorul Kathy Hochul este a treia emisă de stat în acest an, pe lângă ordonanțele similare emise ca răspuns la pandemia de coronavirus și la variola maimuței.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase