STARE DE URGENȚĂ ÎN SUA. 20 de nave militare trimise în larg, în așteptarea URAGANULUI SANDY

STARE DE URGENȚĂ ÎN SUA. 20 de nave militare trimise în larg, în așteptarea URAGANULUI SANDY
Publicat: 27/10/2012, 11:00
Actualizat: 29/07/2014, 23:04

Guvernatorul statului New York și primarul Washingtonului au declarat vineri stare de urgență o dată cu apropierea uraganului Sandy, care ar putea lovi în următoarele zile coasta de nord-est a Statelor Unite după ce a făcut 38 de morți în Caraibe, relatează AFP.

Bloomberg scrie că, dacă previziunile se adeveresc, uraganul Sandy ar putea deveni „cel mai grav fenomen meteorologic” din SUA din ultimii 100 de ani.

Guvernatorul Andrew Cuomo a „declarat stare de urgență în (statul) New York pentru a se pregăti pentru un eventual impact al uraganului Sandy”, a declarat acesta într-un comunicat.

„Responsabilii vor lucra în weekend pentru a se asigura că locuitorii (Washingtonului), companiile și infrastructura sunt pe cât se poate de pregătite pentru consecințele acestei furtuni”, a declarat la rândul său primarul capitalei americane Vincent Gray.

Acesta menționează printre consecințele eventuale „ploi puternice, drumuri inundate, rafale violente de vânt și întreruperi ale energiei electrice, precum și inundații de-a lungul Potomac”, fluviul care traversează orașul.

La rândul său, primarul New York-ului Michael Bloomberg a precizat în cadrul unei conferințe de presă că autoritățile locale iau așteaptă trecerea furtunii peste New York începând cu duminică seară.

Acesta a prevenit că este vorba despre „o furtună foarte periculoasă” și a invitat localnicii să „fie atenți la informațiile publicate”.

Samdy, care a provocat 38 de morți în Caraibe, traversa vineri insulele Bahamas și amenință să lovească imediat după weekend coasta foarte populată de nord-est a Statelor Unite, chiar mai puternic decât uraganul Irene care a ucis 47 de persoane în 2011.

Acesta ar putea lovi direct New York la începutul săptămânii, conform meteorologilor. Însă înainte să sosească, acesta ar putea fi retrogradat la rangul de furtună tropicală, rămânând totuși însoțit de cantități importante de precipitații începând cu luni.

„Lucrăm alături de partenerii noștri federali și locali pentru a urmări evoluțiile furtunii și a organiza un răspuns coordonat”, a precizat Cuomo.

Bloomberg a declarat la rândul său că lucrează „în prezent pentru (…) a asigura că dacă oamenii vor trebui evacuați, vom avea la dispoziție 65 de adăposturi complet aprovizionate”.

Primarul a adăugat că o oprire a ciculației trenurilor de la periferii și a autobuzelor este posibilă. Aeroporturile new-yorkeze JFK, LaGuardia și Newark, care adăpostesc fiecare zilnic milioane de călători, ar putea de asemenea fi paralizate.

Cu toate acestea, Michael Bloomberg a sfătuit populația să rămână calmă, subliniind posibilitatea ca furtuna să piardă din intensitate până atunci, așa cum a fost în cazul Irene care nu a trecut direct pe deasupra orașului.

„Această furtună ar putea doar să ne facă să spunem «Iată, plouă» și nimic mai mult. Sperăm că așa va fi”, a declarat acesta. „Credeam că Irene o să fie un adevărat dezastru pentru orașul nostru și în final nu am avut practic nicio pagubă”.

Marina americană trimite în larg flota din cauza apropierii uraganului Sandy

Marina americană a decis vineri să trimită în larg aproximativ 20 de nave militare aflate în prezent staționate la baza militară Norfolk (Virginia, est) și în împrejurimi din cauza trecerii în 48 de ore a uraganului Sandy peste coasta atlantică, relatează AFP.

„Fiind dată traiectoria actuală a furtunii, am luat decizia de a scoate în larg flota”, a afirmat într-un comunicat amiralul Bill Gortney, unul dintre principalii responsabili ai US Navy.

Părăsind portul, navele au timp să traverseze zona care va fi afectată de uragan înainte de sosirea acestuia, evitând asfel să fie avariate de valuri sau să deterioreze docurile.

Printre navele plasate în „Starea de ieșire Alpha”, conform termenilor marinei, figurează și portavioanele nucleare USS Harry-Truman, un port-elicoptere, trei crucișătoare, opt distrugătoare, nave amfibii de asalt și petroliere.

Alte nave în curs de întreținere sau care nu sunt capabile să părăsească portul trebuie să-și întărească ancorarea.
Uraganul Sandy, care s-a soldat deja cu 38 de morți în Caraibe, traversa vineri insulele Bahamas și amenință să loească în weekend coasta foarte populată a nord-estului Statelor Unite chiar mai puternic decât uraganul Irene care a provocat 47 de morți în 2011.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...