Statele Unite AMÂNĂ RETRAGEREA trupelor din Afganistan: 9.800 de militari străini rămân în 2016 și 5.500 în 2017

Statele Unite AMÂNĂ RETRAGEREA trupelor din Afganistan: 9.800 de militari străini rămân în 2016 și 5.500 în 2017
Publicat: 15/10/2015, 18:42

UPDATE: Statele Unite și aliații au decis menținerea a 9.800 de militari străini în Afganistan în cursul anului 2016 și a 5.500 în 2017, anunță președintele american, Barack Obama.

„În decembrie 2014, la peste 13 ani de când Statele Unite au fost atacate de rețeaua teroristă Al-Qaida, misiunea combatantă în Afganistan s-a încheiat. Nu vom permite persistența terorismului în Afganistan”, a declarat Obama.

„Am decis menținerea numărului actual de militari, 9.800, în cea mai mare parte a anului viitor. Misiunea lor nu se va schimba. În al doilea rând, am decis menținerea a 5.500 de militari la Kabul și Kandahar după sfârșitul anului 2016”, a precizat președintele Statelor Unite.

Președintele Obama urmează să facă acest anunț joi, la Casa Albă. Oficialii au declarat că acesta va contura planurile pentru a menține forța actuală de 9.800 de militari în Afganistan în cea mai mare parte a anului viitor, apoi va retrage treptat militari, până când numărul acestora va ajunge la 5.500 în 2017, într-un ritm care va fi stabilit de comandanți.

Recomandările militarilor

Obama plănuia inițial să retragă toate trupele cu excepția unei prezențe militare cu baza la ambasada din Kabul până la finalul anului viitor. Liderii militari au susținut însă, timp de luni de zile, că trupele afgane au nevoie de asistență suplimentară și sprijin american pentru a-i învinge pe talibani.

Pe 7 octombrie, comandantul forțelor aliate în Afganistan, generalul John Campbell, a recomandat ca președintele Barack Obama să revizuiască planul de retragere a trupelor din țară și să păstreze peste 1.000 de militari în această după 2016, relatează AP în pagina electronică.

Această propunere a venit la câteva zile după ce un raid aerian american a „lovit din greșeală” un spital din orașul afgan Kunduz, în timpul luptelor care se desfășurau în nordul țării.

Condițiile de pe teren s-au schimbat de când Obama a anunțat în 2014 planul de reducere a forțelor americane, în prezent de 9.800 de militari, la un contingent de aproximativ 1.000 de oameni, cu baza la ambasada din Kabul, după 2016, a spus Campbell în Congres.

Campbell a spus că Afganistanul rămâne angajat într-o luptă violentă împotriva talibanilor, în contextul în care operațiuni militare în Pakistan, inclusiv împotriva Al-Qaida, au împins luptători în estul și nordul Afganistanului, iar apariția luptătorilor din cadrul grupării Stat Islamic au complicat și mai mult conflictul.

Generalul a apreciat că reducerea numărului de trupe la 1.000 de oameni în Afganistan ar limita posibilitatea Statelor Unite să antreneze și să susțină forțele afgane și capacitatea de a efectua operațiuni antiteroriste.

Campbell a refuzat să discute despre numărul de trupe pe care îl recomandă el, însă când senatorul Angus King l-a întrebat dacă el consideră că președintele ar trebui să își revizuiască planul de retragere a trupelor, Campbell a răspuns afirmativ.

Secretarii americani ai Apărării și de Stat au subliniat importanța continuării misiunilor antiteroriste în Afganistan, inclusiv în 2017.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că viioarea prezență a trupelor americane în Afganistan va fi determinată de o varietate de factori, citând condițiile de pe teren în Afganistan, amenințări și resursele pe care Statele Unite le pot oferi. El a spus că Obama va lua în considerare recomandările consilierilor săi diplomatici și în domeniul informațiiloer, ale conducerii a Pentagonului și aliaților din cadrul NATO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne