Statele Unite au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală. Operațiunea fusese amânată de două ori anul acesta

Statele Unite au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală. Operațiunea fusese amânată de două ori anul acesta
Publicat: 07/09/2022, 19:55

Statele Unite au anunțat miercuri că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), după ce a fost amânată de două ori din cauza conflictului din Ucraina. Operațiunea a fost anunțată în prealabil pentru a evita astfel orice escaladare a tensiunilor cu Rusia.

Racheta Minuteman III neînarmată a fost lansată pe 7 septembrie de la baza aeriană Vandenberg, California, la ora locală 01.13 (08.13 GMT) și a parcurs aproximativ 6.760 km peste Pacific înainte de a se prăbuși în mare lângă atolul Kwajalein din Insulele Marshall, au transmis Forțele Aeriene americane într-o declarație.

„Acestea sunt teste de rutină și operațiuni periodice menite să demonstreze că sistemul de descurajare nucleară al Statelor Unite este sigur, fiabil și eficient”, se arată în comunicat.

„Acest tip de testare a fost făcut de peste 300 de ori și nu are nimic de-a face cu evenimentele mondiale actuale”, au adăugat Forțele Aeriene.

De obicei, Statele Unite nu își anunță din timp testele cu rachete ICBM, dar ultimul test al Minuteman III, o rachetă care pe timp de război poate transporta o bombă nucleară, a trebuit să fie amânat de două ori din cauza tensiunilor internaționale.

Testarea rachetei Minuteman III, amânată de două ori anul acesta

Programat inițial pentru martie, testul a fost amânat pentru prima dată din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, Washingtonul temându-se că Moscova va folosi acest test obișnuit pentru a extinde conflictul la alte țări.

A fost apoi amânat a doua oară la începutul lunii august, după vizita președintei Camerei Reprezentanților Americane, Nancy Pelosi, în Taiwan, o insulă revendicată de Beijing.

Testul a fost finalizat cu succes pe 16 august.

Este o coincidență faptul că cele două teste au fost efectuate atât de aproape unul de altul, a declarat marți generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, în timpul unui briefing de presă.

Minuteman III este singura rachetă sol-aer din arsenalul nuclear al Statelor Unite după 2005. Este instalată în silozuri de lansare răspândite pe trei baze militare americane, în Wyoming, Dakota de Nord și Montana (nordul Statelor Unite).

Rachetele Trident, lansate din mare, sunt desfășurate la bordul submarinelor americane, în timp ce bombele nucleare sunt transportate de bombardiere strategice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase