Statele Unite impun noi sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2

Statele Unite impun noi sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 23/11/2021, 14:22

Departamentul american de Stat a anunțat luni că Statele Unite vor impune noi sancțiuni la adresa gazoductului Nord Stream 2, care face legătura între Rusia și Germania.

Un raport prezentat Congresului de către Departamentul de Stat aduce în discuție sancțiuni la adresa a două nave și o entitate cu legături cu Rusia, Transadria Ltd., implicate în proiect, informează Agerpres.

Transadria va fi sancţionată conform Legii pentru Protecţia Securităţii Energetice a Europei (PEESA), iar Marlin, o navă a companiei, va fi identificată ca proprietate blocată, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.

Prin acţiunea de luni, Administrația Joe Biden a extins lista sancţiunilor la opt persoane şi a identificat opt nave ca proprietăţi blocate în legătură cu proiectul gazoductului.

„Chiar şi în timp ce Administraţia continuă să se opună conductei Nord Stream 2, inclusiv prin sancţiuni, continuăm să colaborăm cu Germania şi cu alţi aliaţi şi parteneri pentru a reduce riscurile produse de conductă pentru Ucraina şi pentru state din prima linie a NATO şi a UE”, a adăugat Blinken.

Rusia, nemulțumită de noile sancțiuni impuse de Statele Unite

Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a condamnat aceste noi sancțiuni. Potrivit acestuia, încercările Statelor Unite de a menține un dialog cu Rusia prin sancțiuni „sunt inacceptabile și încalcă legislația internațioală.

„Considerăm toate tentativele de a împiedica exporturile de petrol şi gaze ale Rusiei către Europa drept concurenţă neloială, care subminează principiile pieţei libere. De asemenea, respingem categoric acuzaţiile la adresa politicii energetice a Rusiei. Astfel de declaraţii arată lipsa de respect a Statelor Unite pentru propriii lor aliaţi, care sunt gata să construiască o cooperare reciproc avantajoasă pe termen lung cu ţara noastră”, a declarat oficialul.

Statele Unite continuă să se opună proiectului Nord Stream 2, însă Washingtonul a dat de înțeles că și-ar putea modera poziția față de acesta.

Gazoductul Nord Stream 2 va livra gaze rusești în Germania pe un traseu care ocolește Ucraina, în contextul în care Kievul are mare nevoie de veniturile din tranzitul gazelor din Rusia spre Europa.

Construirea acestuia a dus la tensiuni diplomatice între Statele Unite și Germania, dar situația s-a îmbunătățit în iulie, când autoritățile de la Washington au decis să nu aplice sancțiuni dure la adresa operatorului gazoductului.

Gazoductul submarin a fost afectat însă de o nouă întârziere săptămâna trecută: autorităţile germane au suspendat procedura de certificare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase