• Publicat:
Internațional

Statele Unite ÎNARMEAZĂ Europa de Est: contractul de 250 de milioane de dolari semnat cu ochii la „sperietoarea” Putin

Statele Unite ÎNARMEAZĂ Europa de Est: contractul de 250 de milioane de dolari semnat cu ochii la „sperietoarea” Putin
Polonia, care depune eforturi să-și modernizeze armata, a semnat joi un contract pentru achiziționarea a 40 de rachete de croazieră americane ultramoderne pentru avioanele sale de luptă de tip F-16, o tranzacție în valoare de 250 de milioane de dolari, relatează AFP.

„Noi nu am avut niciodată în istoria noastră arme atât de avansate ca cele pe care le vom obține prin acest contract”, a declarat pentru presă ministrul polonez al Apărării Tomasz Siemoniak la o ceremonie de semnare a contractului, la baza aeriană Krzesiny, lângă Poznan (vest).

Departamentul de Stat american a dat în septembrie undă verde vânzării către Polonia a 40 de rachete de croazieră de tip AMG-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile), cu o rază de acțiune de 370 de kilometri. Rachetele instalate în prezent pe avioanele de tip F-16 poloneze au o rază de acțiune de 70 de kilometri.

Contractul se înscrie în cadrul unui program de modernizare a avioanelor poloneze de tip F-16 multirol, a cărui valoare totală este estimată la 500 de milioane de dolari (388 de milioane de euro), potrivit Agenției americane pentru Cooperare în domeniul Securității și Apărării DSCA.

De câțiva ani, Polonia este angajată într-un vast program de modernizare a forțelor armate, care a fost accelerat după anexarea în martie a Crimeei de către Rusia și operațiunea de susținere a rebelilor din estul Ucrainei de către Moscova.

Cea mai mare țară din Europa Centrală intenționează, de asemenea, să cheltuiască în acest scop 140 de miliarde de zloți (33,5 miliarde de euro) în următorii ani.

În iunie, președintele polonez Bronislaw Komorowski a anunțat că cheltuielile militare vor crește în anii următori de la 1,95% la 2% din PIB.

Inchide