Statele Unite își mută ambasada din Ucraina, de la Kiev la Lvov

Statele Unite își mută ambasada din Ucraina, de la Kiev la Lvov
Ambasada SUA la Kiev. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15/02/2022, 18:13

Statele Unite își vor muta operațiunile din cadrul Ambasadei sale din Ucraina, din capitala Kiev în orașul Lvov, din vestul țării.

Anunțul a fost făcut de secretarul american de stat, Antony Blinken, care a motivat decizia prin situația tot mai tensionată dintre Ucraina și Rusia, în contextul în care Moscova a trimis trupe la granița cu statul vecin, informează Reuters.

Mișcarea vine în contextul în care oficialii americani au avertizat că Moscova continuă să trimită militari în apropierea graniței Rusiei cu Ucraina, dar și în Belarus, și ar putea oricând să lanseze un atac împotriva Ucrainei, inclusiv asupra Kievului. Moscova neagă acuzațiile.

„O incursiune în Ucraina ar putea duce la violențe masive, distrugeri uriașe, iar pierderea de vieți omenești nu ar face discriminare între americani, ucraineni sau alții”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price, într-o conferință de presă.

Ambasada SUA în Ucraina, mutată pentru siguranța angajaților

Blinken a declarat că decizia de a muta operațiunile ambasadei la Lvov, oraș aflat la aproximativ 80 de kilometri de granița Ucrainei cu Polonia, a fost luată pentru siguranța personalului.

Majoritatea angajaților ambasadei au primit deja ordin să plece din Ucraina, iar cetățenii americani au fost sfătuiți să părăsească țara.

Blinken a adăugat că relocarea operațiunilor ambasadei nu subminează „în niciun fel” sprijinul Statelor Unite pentru „suveranitatea și integritatea teritorială” a Ucrainei și că diplomații americani vor continua să colaboreze cu autoritățile de la Kiev.

Potrivit secretarului american de Stat, Washingtonul consideră în continuare că diplomația este cea mai bună soluție pentru rezolvarea acestei crize.

Cu toate acestea, Price a declarat că „nu este clar pentru noi dacă Rusia este interesată să urmeze calea diplomatică”.

Relocarea operațiunilor ambasadei, a spus Price, s-a bazat pe o evaluare „a ceea ce vedem pe teren cu propriii noștri ochi, o acțiune continuă și neprovocată a Rusiei”.

Principalul diplomat american din Ucraina, însărcinatul cu afaceri Kristina Kvien, își va continua activitatea de la Lvov, iar misiunea SUA la Kiev va fi protejată de forțele ucrainene de securitate, a adăugat Price.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase