Stratfor: Protestele amenință Guvernul fragil de la Chișinău

Stratfor: Protestele amenință Guvernul fragil de la Chișinău
Publicat: 15/05/2015, 17:04
Actualizat: 07/04/2019, 00:52

În pofida faptului că din Guvern fac parte două partide prooccidentale – Partidul Democrat (PDM) și Partidul Liberal-Democrat (PLDM) -, Executivul minoritar își poate promova legislația în Parlament doar cu susținerea comuniștilor proruși (PCRM), în urma alegerilor legislative de la 30 noiembrie.

În plus, țara se confruntă cu provocări economice semnificative, în contextul în care economia sa este strâns legată de Rusia, mai ales prin banii trimiși de moldovenii aflați la muncă. Fluctuațiile rublei au condus la o slăbire a leului moldovenesc, iar embargoul impus de ruși i-a afectat pe agricultori, care au încercat să găsească piețe alternative de export.

Președintele Parlamentului Adrian Candu a publicat la începutul lui mai un raport despre „dispariția” sumei de un miliard de dolari din trei bănci moldovenești, exacerbând nemilțumirea moldovenilor. Raportul, comandat de către Banca centrală firmei americane Kroll, reprezenta o etapă confidențială în primele faze ale anchetei, însă mai multe grupuri de opoziție au profitat și au organizat demonstrații ample împotriva corupției. Zeci de mii de persoane au răspuns apelului, pe 3 mai, cerând Guvernului pași în lupta împotriva corupției și demiterea unor oficiali.

Principala forță din spatele protestelor a fost Platforma Civică pentru Demnitate și Adevăr, înființată recent și finanțată de Viorel și Victor Topa, doi oameni de afaceri „exilați”, aflați în conflict cu vicepreședintele PDM Vladimir Plahotniuc. Protestatarii au dat Guvernului termen două săptămâni să demită vinovații și să treacă la fapte cu privire la dispariția miliardului de dolari. Ei au anunțat o grevă și, în cazul în care puterea nu le îndeplinește revendicările, o acțiune de protest după 17 mai.

Tineretul Moldovean, un grup care militează pentru unirea Republicii Moldova cu România, se folosește de asemenea de scandalul bancar pentru a atrage oponenții Guvernului. Grupul plănuiește o acțiune de protest sâmbătă, la Chișinău, la care ar urma să participe și membri ai Platformei.

În pofida plasării sub arest la domiciliu a omului de afaceri Ilan Shor, suspectat în cazul dispariției miliardului, moldovenii sunt îngrijorați în continuare de modul în care Guvernul abordează cazul. În contextul nemulțumirilor de natură politică și economică, aceste proteste pot destabiliza „semnificativ” Executivul, scrie Stratfor, care nu exclude prăbușirea acestuia. Guvernul a dat deja semne că este îngrijorat de impactul protestelor, expulzându-l și interzicându-i intrarea în țară liderului grupului Acțiunea 2012 George Simion, care susține unificarea Republicii Moldova cu România.

De asemenea, în contextul alegerilor locale din iunie, nemulțumirile și tulburările provocate de scandaluri de corupție ar putea afecta partidele prooccidentale și favoriza partidele proruse, apreciză Stratfor.

Slăbirea sau un eventual colaps al Guvernului moldovean înainte de Summitul Parteneriatului Estic prevăzut la Riga în perioada 19-20 reprezintă totodată un semnal, pentru Uniunea Europeană, potrivit căruia procesul deja dificil al integrării europene poate încetini sau chiar se poate inversa, apreciază Stratfor.

Interdicția impusă cetățeanului român Simion urmează să complice relațiile dintre Chișinău și București, principalul său aliat în cadrul UE, consideră agenția americană de analiză, adăugând că tulburările sociale și disensiunile din cadrul Executivului moldovean consolidează obiectivului Kremlinului de a bloca integrarea Republicii Moldova în UE și NATO.

Prin așezarea sa geografică între Ucraina și România și prin conflictul înghețat din regiunea separatistă moldoveană prorusă Transnistria, Republica Moldova reprezintă un partener strategic pentru Occident, însă nemulțumirea generalizată și protestele vor slăbi poziția țării și-i vor submina planurile de integrare occidentală, subliniază Stratfor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Magicianul american David Copperfield, acuzat de abuz sexual de 16 femei
×