Poluarea excesivă care a ajuns în atmosferă ca urmare a scandalului „Dieselgate” a ucis aproximativ 16.000 de persoane numai în Regatul Unit și a cauzat 30.000 de cazuri de astm la copii, potrivit unei noi analize.
Alte 6.000 de decese premature vor avea loc în următorii ani dacă nu se iau măsuri, au declarat cercetătorii citați de The Guardian.
Scandalul Dieselgate a izbucnit în 2015, când autoritățile au descoperit că mașinile diesel emiteau mult mai multe elemente toxice în atmosferă decât atunci când treceau testele de reglementare, din cauza utilizării unor „dispozitive de manipulare” ilegale.
Amenzi mari și rechemări obligatorii ale vehiculelor pentru a îndepărta sau dezactiva dispozitivele de manipulare au avut loc în SUA. Însă experții spun că Regatul Unit și majoritatea țărilor UE au rămas mult în urmă, ceea ce a dus la un impact grav asupra sănătății și îndeamnă la acțiuni imediate. Multe milioane de vehicule diesel extrem de poluante rămân pe drumurile din Regatul Unit și UE, arată studiul.
Analiza a estimat impactul doar al poluării excesive eliberate din cauza dispozitivelor de manipulare, nu și al emisiilor totale ale mașinilor. În Marea Britanie, aceste emisii excesive au dus la 800.000 de zile de concediu medical și la o povară economică totală din cauza deceselor și a problemelor de sănătate de 96 de miliarde de lire sterline până în 2024.
Studiul a estimat că, în Regatul Unit și UE, consecințele Dieselgate au inclus aproximativ 124.000 de decese premature și pagube economice de 760 de miliarde de euro. Fără acțiuni concrete, se preconizează că până în 2040 vor exista încă 81.000 de decese premature și 430 de miliarde de euro sub formă de pierderi economice, moment în care majoritatea vehiculelor Dieselgate nu vor mai fi în uz.
Sursa foto: Shutterstock