STUDIUL care face legătura între cutremure și exploatarea pânzei freatice. „Rezultatele implică faptul că activitățile umane pot influența modul și momentul în care se produc seismele”

STUDIUL care face legătura între cutremure și exploatarea pânzei freatice. Rezultatele implică faptul că activitățile umane pot influența modul și momentul în care se produc seismele
Publicat: 21/10/2012, 20:53
Actualizat: 04/02/2019, 10:27

La 11 mai 2011, un cutremur cu magnitudinea de 5,1, al cărui epicentru s-a situat foarte aproape de suprafața terestră, la doar trei kilometri adâncime, a ucis nouă persoane și a rănit alte aproximativ 130, la Lorca. Aproximativ 15.000 de persoane au rămas fără locuințe după seism, care a avariat aproximativ 12% dintre clădirile din acest oraș cu un patrimoniu bogat.

Cu scopul de a înțelege mai bine acest fenomen, Pablo Gonzalez, de la Departamentul pentru Științe terestre din cadrul Universității West Ontario (Canada), și colegi ai său au analizat prin intermediul radarului deformarea solului cauzată de cutremur.

Ei au descoperit că seismul provenea de la un sistem de falii de la Alhama, în Murcia. Mai precis, simularea care a rezltat din datele lor arată că cea mai importantă parte a puterii cutremurului a fost eliberată de către o alunecare cu doar 20 de centimetri a unui segment al faliilor, cu o lungime de trei kilometri și o lățime de doi kilometri.

Însă această ruptură s-a produs la doar trei kilometri adâncime, excepțional de aproape de suprafață, lucru care explică amploarea distugerilor provocate la Lorca.

De ce este vorba despre un seism atât de excepțional? Pablo Gonzalez și echipa sa au descoperit că pânza freatică a bazinului Alto Guadalentin, un râu vecin, a scăzut cu aproximativ 250 de metri în perioada 1960-2010, din cauza extragerii apei de către om.

O simulare informatică sugerează că această scădere a pânzei de apă a condus la ruperea unei părți a scoarței terestre în apropiere de sistemul de falii Alhama de la Murcia, potrivit acestui studiu publicat în revista Nature Geoscience.

Această ruptură a provocat o „reacție elastică” a scoarței, care a accentuat presiunea asupra faliei, aducând-o aproape de punctul de ruptură.

„Rezultatele noastre implică (faptul) că activitățile umane pot influența modul și momentul în care se produc cutremurele”, subliniază autorii.

Într-un comentariu separat, geologul Jean-Philippe Avouac, de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech), apreciază că extragerea apei pentru nevoi umane probabil că a accelerat foarte mult un proces natural, dar că nu a fost suficientă pentru ca ea singură să declanșeze mișcarea telurică.

Avouac îndeamnă totuși la cea mai mare prudență în vederea evitării unor pertubări la nivelul subsolului, în special în privința unor proiecte de stocare de dioxid de carbon în subteran, care ar afecta volume imense de scoarță.

„Știm cum să declanșăm cutremure, dar suntem încă departe de a fi capabili să le controlăm”, subliniază el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre părinții români care muncesc în alte țări vin acasă de Paște?