SUA acuză Hamas că vrea modificarea substanțială a proiectului acordului cu Israelul /Grupul islamist denunță abordarea Washingtonului

Publicat: 12/06/2024, 22:22

Administrația Joe Biden a acuzat, miercuri, grupul militant Hamas că ar vrea modificarea substanțială a proiectului de acord pentru un armistițiu cu Israelul, dar organizația islamistă palestiniană a negat că ar vrea schimbări semnificative, denunțând abordarea Washingtonului.

”Hamas a propus numeroase modificări asupra proiectului aflat pe masa negocierilor. Am discutat aseară despre aceste schimbări cu colegii din Egipt, iar astăzi cu premierul Qatarului. Unele dintre modificări sunt realizabile, altele nu”, a declarat miercuri, în Qatar, secretarul de Stat american, Antony Blinken.

”A fost propus un acord care era practic identic cu o propunere formulată de grupul Hamas pe 6 mai. Un acord susținut de întreaga comunitate internațională, un acord acceptat de Israel, iar Hamas ar fi putut răspunde printr-un singur cuvânt: da. În schimb, Hamas a așteptat aproape două săptămâni, iar apoi a propus noi modificări, dintre care unele merg dincolo de pozițiile acceptate de noi anterior. Drept rezultat, l-ați auzit pe premierul Qatarului, războiul lansat de Hamas pe 7 octombrie prin atacurile barbare asupra Israelului și asupra civililor israelieni va continua și vor avea de suferit mai mulți oameni, palestinieni și israelieni. În următoarele zile, vom continua să insistăm, în mod urgent, alături de parteneri, de Qatar, de Egipt, pentru a încerca să finalizăm acordul”, a precizat Antony Blinken.

Hamas contestă abordarea Statelor Unite

Însă organizația militantă palestiniană a negat că ar fi propus schimbări substanțiale și insistă pentru garanții privind un armistițiu permanent în Fâșia Gaza

Osama Hamdan, un reprezentant al mișcării Hamas, a declarat miercuri că nu au fost formulate cerințe suplimentare.

Secretarul de Stat Antony Blinken ”este parte a problemei, nu a soluției” la conflictul din Fâșia Gaza, a acuzat Osama Hamdan, într-un interviu acordat postului de televiziune Al-Araby, conform cotidianului The Times of Israel.

Potrivit unor surse israeliene, Guvernul Benjamin Netanyahu ar fi de acord cu suspendarea ostilităților și cu un ”armistițiu permanent”, în schimbul garanțiilor că, în mod etapizat, vor fi eliberați toți ostaticii din Fâșia Gaza. La nivel public, Guvernul israelian a transmis că informațiile potrivit cărora armata israeliană ar înceta operațiunile înainte de atingerea obiectivelor sunt ”minciuni”.

Recent, președintele SUA, Joe Biden, a prezentat o propunere pentru un potențial acord între Israel și grupul militant palestinian Hamas, care prevede eliberarea ostaticilor israelieni, intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și încetarea durabilă a confruntărilor militare.

”Propunerea are trei etape. Prima etapă ar dura șase săptămâni și ar include: un armistițiu total, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate ale Fâșiei Gaza. Eliberarea unui număr de ostatici, inclusiv femei, vârstnici, răniți, în schimbul a sute de prizonieri palestinieni. În cele șase săptămâni ale primei etape, Israelul și Hamas ar negocia aranjamentele necesare pentru trecerea la faza a doua, care ar fi încetarea permanentă a ostilităților. În sfârșit, în etapa a treia, va începe un plan major de reconstrucție în Fâșia Gaza”, a afirmat președintele SUA.

Grupul Hamas solicită garanții clare privind un armistițiu durabil, cerând retragerea trupelor israeliene din Fâșia Gaza. În schimb, Guvernul Benjamin Netanyahu vrea înlăturarea de la putere a organizației militante palestiniene, distrugerea infrastructurii islamiste și eliberarea celor aproximativ 100 de ostatici israelieni.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca reacție la atacurile teroriste din octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.190 de morți și 3.400 de răniți în sudul Israelului. Bilanțul ofensivei militare israeliene este de cel puțin 37.202 morți și 84.932 de răniți în Fâșia Gaza, conform autorităților palestiniene.

Foto: Profimedia

Citește și:

Partidul AfD a câștigat scrutinul europarlamentar în SAXONIA-ANHALT /Analist: Guvernul Scholz ar trebui „să comunice mai bine deciziile”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
Mama lui Versace, devastată după moartea fiului său! „Măcar și-a găsit el...” Câte sute de...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! Când ar fi murit Andrei Versace, de fapt. Detalii șocante ies la...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
Moartea influencerului Andrei Versace, tratată ca fiind suspectă. Ce variante iau în calcul polițiștii
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Se scurtează vacanța de vară a copiilor! S-a anunțat structura anului școlar 2024-2025
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Barcelona ia o nouă măsură împotriva turismului excesiv. Va fi majorată taxa pentru pasagerii navelor...
Descoperire INCREDIBILĂ pe Lună, într-o peșteră adâncă de 100 de metri
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Așa se curăță cel mai ușor peștele. Tehnica e simplă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Detaliile "ascunse" în cazul morții lui Andrei Versace. Imaginile arată că a avut un sfârșit...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Cum implementează Germania sistemul de reciclare a ambalajelor