SUA amenință Iranul: Vom lua măsuri plănuiesc să ia măsuri împotriva activităților cu rachete balistice

SUA amenință Iranul: Vom lua măsuri plănuiesc să ia măsuri împotriva activităților cu rachete balistice
Publicat: 13/01/2018, 13:52
Actualizat: 17/04/2018, 20:04

Președintele american Donald Trump a prelungit, vineri seară, suspendarea sancțiunilor decisă în cadrul acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, dar oficiali de la Casa Albă susțin că este ultima dată când liderul american acceptă acest lucru.

„Aici, la ONU, așteptăm cu nerăbdare să obținem o nouă cooperare internațională pentru a consolida acțiunile împotriva activităților iraniene cu rachete balistice, pentru a impune embargouri pe armament încălcate de către Iran, pentru a destructura finanțarea terorismului de către Iran și pentru a continua să evidențiem încălcările drepturilor omului din Iran. Toți acești pași pot fi făcuți în afara acordul nuclear, dar dacă nu putem obține un consens internațional în privința lor, atunci va deveni și mai clar că acordul nuclear este un impediment pentru pace. Nu trebuie să permitem regimului iranian să utilizeze acordul nuclear drept acoperire pentru încălcarea normelor internaționale și rezoluțiilor ONU”, a precizat Nikki Haley.

Diplomatul american a subliniat mesajul puternic transmis de la Washington că nu va fi tolerat „un comportament periculos și destabilizator”, adăugând că SUA așteaptă susținere din partea altor state în aceste eforturi.

Donald Trump „intenționează să colaboreze cu partenerii europeni pentru înăsprirea condițiilor” acordului nuclear cu Iranul, a declarat un oficial de rang înalt de la Casa Albă.

În 2017, Iranul a efectuat mai multe teste cu rachete balistice. Președintele Hassan Rouhani a declarat că Iranul își va consolida capacitățile militare indiferente de poziția SUA, dar că rachetele pe care le dezvoltă au un caracter defensiv.