SUA avertizează Coreea de Nord, în cazul în care Phenianul va livra arme Rusiei. „Vor plăti un preț în fața comunității internaționale”

SUA avertizează Coreea de Nord, în cazul în care Phenianul va livra arme Rusiei. „Vor plăti un preț în fața comunității internaționale”
Jake Sullivan, consilierul pentru Siguranţă Naţională al preşedintelui SUA, Joe Biden
Publicat: 06/09/2023, 10:51
Actualizat: 06/09/2023, 11:05

Negocierile privind livrările de arme între Rusia și Coreea de Nord avansează, a declarat marți Jake Sullivan, consilierul pentru Siguranţă Naţională al preşedintelui SUA, Joe Biden.

Totodată, Sullivan l-a avertizat pe liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, că țara sa „va plăti un preț” pentru furnizarea de arme Rusiei, arme care să fie utilizate de Moscova în conflictul din Ucraina.

Furnizarea de arme către Rusia„nu va fi văzută bine, iar Coreea de Nord va plăti un preț pentru acest lucru în fața  comunității internaționale”, a declarat Jake Sullivan reporterilor de la Casa Albă.

Declarația oficialului american vine după ce Kremlinul a transmis marți că nu are „nimic de spus” în ceea ce privește informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora Kim Jong Un intenționează să călătorească în Rusia luna aceasta pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin și a discuta despre eventuale livrări de arme către Moscova.

Kim se așteaptă ca discuțiile despre arme să continue, inclusiv la nivel personal cu Vladimir Putin, a mai spus Sullivan, care a adăugat că presiunea pusă de statele occidentale asupra industriei sale de apărare a determinat Moscova să caute „orice sursă” pentru a se reaproviziona cu arme și muniții, notează Reuters.

„Vom continua să cerem Coreei de Nord să își respecte angajamentele publice de a nu furniza Rusiei arme care vor ajunge să ucidă ucraineni”, a spus Sullivan.

Luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a declarat că Putin și Kim ar putea avea o întâlnire curând, iar New York Times, care citează oficiali americani și din alte state aliate, a transmis că liderul nord-coreean ar urma să se deplaseze săptămâna viitoare în Rusia, pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.

Întrebat dacă poate confirma informațiile, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Nu, nu pot. Nu este nimic de spus”, mai notează sursa citată.

Coreea de Nord și Rusia ar putea colabora în materie de securitate

Un oficial din cadrul Ministerului nord-coreean al Apărării a declarat, în noiembrie, că Phenianul „nu a avut niciodată schimburi comerciale cu Rusia care să implice arme” și „nu are niciun plan să facă acest lucru în viitor”.

Moscova și Phenianul au promis că vor spori cooperarea în domeniul apărării, mai arată Reuters.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, care a vizitat Phenianul în iulie, a declarat luni că cele două ţări discută despre posibilitatea unor exerciţii militare comune.

Eventuala vizită a lui Kim în Rusia ar fi prima vizită a sa în străinătate în mai bine de patru ani și prima de la începutul pandemiei de COVID-19.

Andrei Lankov, expert în Coreea de Nord la Universitatea Kookmin din Seul, susține că, cel mai probabil, Kim va dori să obțină sprijinul Moscovei și ar putea căuta să semneze unele acorduri privind livrări de arme, dar și referitoare la un eventual ajutor financiar din partea Rusiei.

În august, Statele Unite au impus sancțiuni asupra a trei entități pe care le-a acuzat că sunt implicate în comerțul cu arme dintre Coreea de Nord și Rusia.

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...