SUA dezmint un acord asupra unor negocieri cu Iranul privind programul nuclear

SUA dezmint un acord asupra unor negocieri cu Iranul privind programul nuclear
Publicat: 21/10/2012, 12:00
Actualizat: 03/02/2019, 13:39

Casa Albă a dezmințit sâmbătă că a ajuns la un acord privind negocieri directe cu Iranul asupra programului nuclear iranian, așa cum a scris New York Times (NYT) cu două zile înaintea unei dezbateri cruciale între Barack Obama și Mitt Romney consacrate politicii externe, relatează AFP.

„Nu este adevărat că Statele Unite și Iranul au ajuns la un acord asupra unor negocieri bilaterale sau asupra vreunei întâlniri după alegerile americane” prezidențiale și legislative de la 6 noiembrie, a declarat Tommy Vietor, un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională (NSC).

„Vom continua să lucrăm la o soluție diplomatică împreună cu Grupul 5+1. Am anunțat de la început că suntem pregătiți pentru întâlniri bilaterale”, a adăugat Vietor într-un comunicat.

„Președintele (Barack Obama) a spus în mod clar că va împiedica Iranul să se doteze cu o armă nucleară și va face ceea ce este necesar pentru a atinge acest scop”, a subliniat purtătorul de cuvânt al NSC, Cabinetul pentru Politică Externă al lui Obama.

New York Times, citând oficiali din cadrul administrației Obama sub acoperirea anonimatului, a scris sâmbătă că Statele Unite și Iranul au ajuns la un acord în vederea participării la negocieri directe asupra programului nuclear al Republicii islamice.

Conform aceleiași surse, acest acord este rezultatul unor întâlniri secrete între cele două părți, iar Iranul a insistat ca asemenea negocieri să aibă loc după alegerile de la 6 noiembrie.

Vietor, în dezmințirea sa, a anunțat că „obiectivul nostru a fost să impunem Iranului respectarea obligațiilor sale, prin intermediul presiunii sancțiunilor”. „Mingea este în tabăra iranienilor, altfel vor continua să fie afectați de sancțiuni devastatoare și o presiune sporită”, a avertizat el.

Aceste evoluții intervin înainte cu două zile de ultima dezbatere, luni, între președintele democrat în exercițiu Barack Obama și adversarul său republican Mitt Romney, tocmai asupra unor probleme de politică externă.

Romney îl acuză pe președintele în exercițiu de un eșec în dosarul iranian. În prezent „Iranul este cu patru ani mai aproape de bomba nucleară”, a subliniat republicanul în cursul celei de a doua dezbateri televizate, marți, în apropiere de New York.

În cadrul campaniei, Romney a declarat că este hotărât să împiedice Iranul să se doteze cu o „capacitate de elaborare a unei arme nucleare”, o noțiune mai restrictivă decât cea a administrației actuale.

Iranul afirmă că programul său nuclear are scopuri pașnice, în timp ce occidentalii și Israelul suspectează regimul islamic, care beneficiază de rezerve de petrol situate pe locul trei în lume ca importanță și de rezerve de gaze naturale situate pe locul secund la nivel mondial ca importanță, că elaborează în secret bazele unui arsenal atomic.

Însă Washingtonul dă asigurări că este în măsură să afle când iranienii vor decide să treacă la o îmbogățire a uraniului de care dispune la un nivel militar și subliniază că este în continuare timp pentru o soluție diplomatică, chiar dacă nu este vorba despre o perioadă nelimitată.

Negocierile asupra programului nuclear iranian, purtate până în prezent între Iran și Grupul „5+1”, alcătuit din Statele Unite, China, Franța, Marea Britanie, Rusia și Germania, se află în impas.

Rusia a apreciat joi că noi negocieri directe între Teheranm și reprezentanta celor șase mari puteri, Înaltul Reprezentat UE pentru Afaceri Externe Catherine Ashton, ar putea să aibă loc în noiembrie.

New York Times sublinia, în articolul său publicat sâmbătă seara pe site, că acordul evocat nu a fost finalizat încă și că este posibil să nu fie finalizat. Potrivit surselor sale, negocierile au fost purtate cu apropiați ai numărului unu al ierarhiei iraniană, ayatollahul Ali Khamenei, dar că nimic nu permite să se poată spune că acesta și-a dat acordul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Femeia cu cele mai mari buze din lume a trebuit să-și injecteze și...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
ANM a emis un cod galben de ploi și vijelii! Cele 18 județe în care...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a cedat în închisoare. S-a terminat
Noi informații despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Mesajul îndrăgitului actor
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
”Ne afectează” Zsolt Csergo, prima reacție după ce s-a zvonit că el și Nicoleta Luciu...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Accesele de furie fac mult rău inimii, arată un studiu