SUA, încă un avertisment voalat pentru Kim Jong-un: Avem capacitatea „incontestabilă” de a ne apăra în fața Coreei de Nord

SUA, încă un avertisment voalat pentru Kim Jong-un: Avem capacitatea „incontestabilă de a ne apăra în fața Coreei de Nord
Publicat: 26/10/2017, 09:03

„Este foarte clar că Statele Unite au capacitatea incontestabilă de a se apăra și de a-și apăra aliații. Prin intermediul cuvintelor și al acțiunilor, Coreea de Nord amenință și subminează pacea și securitatea internațională”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Reacția Departamentului american de stat vine la câteva ore după ce un oficial nord-coreean a declarat că regimul de la Phenian, condus de Kim Jong-Un, intenționează să efectueze un test nuclear în atmosferă, deasupra Oceanului Pacific.

Până acum, Coreea de Nord a efectuat doar teste nucleare subterane, iar serviciile secrete occidentale nu cred că regimul Kim Jong-Un are tehnologia necesară pentru fabricarea de ogive atomice care să poată fi transportate cu rachete.

Un test deasupra Oceanului Pacific ar presupune lansarea unei bombe nucleare cu o rachetă. Testul ar avea efecte grave, riscând să omoare civili și să răspândească particule radioactive în atmosferă. Statele Unite ar putea interveni militar pentru a opri un astfel de test.

De cealaltă parte, Jim Mattis, secretarul american al Apărării, a declarat că toată comunitatea internațională urmărește o rezolvare pașnică a crizei din Peninsula Coreea.

„Multă lume speră că eforturile diplomatice vor funcționa, că sancțiunile vor determina Phenianul să-și schimbe cursul. Avem opțiuni militare de apărare dacă suntem atacați? Bineînțeles. Dar toată lumea este în căutarea unei soluții diplomatice. Nimeni nu se grăbește să meargă la război”, a declarat Mattis.

Tensiunile din Peninsula Coreea s-au intensificat în ultimele luni, mai ales în urma repetatelor teste balistice și nucleare efectuate de regimul de la Phenian. Ulterior, a izbucnit un adevărat război al declarațiilor între Washington și Phenian, cele două părți amenințându-se reciproc. Donald Trump l-a numit pe Kim Jong-Un „nebun”, după ce liderul nord-coreean a afirmat că președintele SUA este „senil” și „deranjat mental”. Anterior, președintele american avertizase că va „distruge total” Coreea de Nord dacă va amenința Statele Unite sau aliați ai acestei țări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase