SUA insistă pentru o anchetă ”RAPIDĂ” a Israelului în cazul atacului asupra angajaților umanitari /Casa Albă cere evitarea intervenției în Rafah

Publicat: 03/04/2024, 21:32

Administrația Joe Biden a insistat, miercuri seară, că Israelul trebuie să efectueze o investigație ”rapidă” și ”completă” pentru aflarea responsabilității în cazul atacului aerian soldat cu uciderea a șapte angajați umanitari în Fâșia Gaza, reiterând apelul de evitare a unei ofensive militare în orașul Rafah.

”L-ați auzit pe președinte aseară, pe colegul meu din cadrul Consiliului pentru Securitate Națională, ieri și azi, cred că declarația președintelui a fost foarte puternică și foarte directă. Vrea o investigație rapidă, o investigație completă, care să genereze răspundere și vrea să se asigure că vor fi făcute publice concluziile. Guvernul israelian trebuie să efectueze investigația, dar noi vrem să ne asigurăm că va fi rapidă, completă, că va fi făcută publică și trebuie să aflăm cu exactitate tot ce s-a întâmplat. Vrem să vedem o investigație completă, vrem să conducă la tragerea la răspundere, vrem să fie rapidă și să ne asigurăm că este publică. Guvernul israelian, premierul Netanyahu au spus că vor face aceste lucruri, vom lăsa procedurile să se desfășoare”, a declarat Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, într-o conferință de presă.

Oficialul american a precizat că o delegație israeliană este așteptată săptămâna viitoare în Statele Unite pentru discuții despre ”modalități alternative” de intervenție în orașul Rafah.

”Așteptăm o întâlnire la nivel personal, a fost importantă reuniunea virtuală de luni pentru discuții despre operațiunile din Rafah. Noi am transmis foarte clar: credem că trebuie să existe modalități alternative de combatere a grupului Hamas în Gaza, în mod specific în Rafah, iar lucrurile nu trebuie să avanseze printr-o operațiune militară, există conversații active între Guvernul israelian și Guvernul nostru, iar acest lucru este important”, a subliniat Karine Jean-Pierre.

Președintele Joe Biden a condamnat, marți, atacul israelian soldat cu moartea a șapte angajați ai organizației umanitare World Central Kitchen (WCK). ”Incidente de acest fel pur și simplu nu ar trebui să se întâmple”, a afirmat președintele SUA.

Atacul a fost condamnat ferm de Uniunea Europeană, de Statele Unite și de Marea Britanie. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a exprimat regret pentru ”incidentul tragic” soldat cu moartea angajaților umanitari.

”Din nefericire, a avut loc un incident tragic în care forțele noastre militare au atacat neintenționat persoane nevinovate, în Fâșia Gaza. Se întâmplă astfel de lucruri în războaie, vom investiga în totalitate. Avem contacte cu guvernele implicate și ne vom asigura că astfel de lucruri nu se vor repeta”, a declarat Netanyahu.

Foto: Profimedia

Citește și:

Unul dintre liderii opoziției franceze atribuie Franței și Uniunii Europene o parte din RESPONSABILITATE pentru ofensiva israeliană în Gaza

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?