SUA resping acuzațiile că vând Europei gaz lichefiat la suprapreț. Schema prin care GNL este, de fapt, revândut UE

SUA resping acuzațiile că vând Europei gaz lichefiat la suprapreț. Schema prin care GNL este, de fapt, revândut UE
SUA resping acuzațiile că vând Europei gaz lichefiat la suprapreț. Schema prin care GNL este, de fapt, revândut UE / Sursa FOTO: krohne.com
Publicat: 29/11/2022, 14:02

Casa Albă a respins acuzaţiile potrivit cărora SUA profită de pe urma preţurilor exagerate la livrările de gaz natural lichefiat (GNL) în Europa. Într-o conferinţă de presă organizată la Washington, un responsabil din cadrul Departamentului de Stat a catalogat această acuzație drept neadevărată.

Mai mult, americanii arată că livrările lor de GNL sunt făcute pentru a ajuta Europa să se pregătească de iarnă.

Cum ajunge GNL-ul în Europa

GNL-ul americanilor ajunge să fie exportat în Europa prin intermediul unor contracte pe termen lung încheiate cu diverse companii care se ocupă de comerţul cu energie. Aceste firme sunt cele care revând apoi gazul lichefiat contractat consumatorilor europeni, explică Washingtonul.

Ţările europene caută în prezent modalităţi pentru a înlocui aprovizionarea cu hidrocarburi, după ce Rusia şi-a redus substanţial livrările de gaze naturale către UE, ca represalii la sancţiunile impuse de Occident în urma invadării Ucrainei de către Moscova.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a acuzat recent ţările exportatoare de gaz lichefiat de creşterea exagerată a preţurilor pe fondul crizei energetice actuale. Și Franța, prin vocea ministrului Bruno Le Maire, a arătat că SUA vând europenilor GNL la un preț de patru ori mai mare! În fine, nu mai departe de săptămâna trecută, mai mulţi politicieni de la Bruxelles au afirmat pentru site-ul de știri politico.euSUA profită de pe urma războiului din Ucraina prin vânzarea gazului lichefiat la preţuri exorbitante.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase