SUA și Grupul G7 caută modalități de confiscare a activelor ruse, pentru a le oferi Ucrainei /Casa Albă: ”Asistența este blocată”

SUA și Grupul G7 caută modalități de confiscare a activelor ruse, pentru a le oferi Ucrainei /Casa Albă: ”Asistența este blocată”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 12/01/2024, 16:45

Statele Unite și partenerii din Grupul G7 continuă eforturile pentru a identifica modalități de a utiliza o parte din activele ruse blocate prin sancțiuni, în valoare de 300 de miliarde de dolari, pentru a continua finanțarea Ucrainei, în contextul în care Casa Albă a anunțat că asistența este blocată în acest moment.

În contextul în care Congresul SUA blochează finanțarea suplimentară pentru Ucraina, Washingtonul caută modalități pentru continuarea finanțării. Statele Unite au cerut Grupului națiunilor puternic industrializate (G7) să exploreze modalități de confiscare a activelor statului rus blocate prin sancțiuni. Furnizarea acestor active Ucrainei ar fi o escaladare semnificativă împotriva Kremlinului, iar inițiativa este marcată de dificultăți legale, conform publicației The Wall Street Journal.

Grupul G7 urmează să prezinte opțiuni de utilizare a activelor în februarie, când se vor împlini doi ani de când Rusia a lansat invazia militară în Ucraina.

”Liderii G7 au cerut să fie dezvoltate opțiuni, iar problema este examinată, trebuie evaluate riscurile, trebuie studiată legislația internațională, sunt eforturi în acest sens, nu a fost luată nicio decizie”, a declarat Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei.

Ideea confiscării activelor ruse este susținută ferm de Statele Unite și de Marea Britanie, dar partenerii europeni se tem că Moscova ar putea riposta, generând preocupări la nivel internațional privind depozitarea activelor în Occident.

Uniunea Europeană evită să confiște direct activele ruse, de teama riscurilor judiciare. Comisia Europeană a propus, recent, proceduri prin care să taxeze profiturile generate de activele ruse blocate de Uniunea Europeană prin sancțiuni, suma care ar putea fi vizată de un impozit special fiind de circa 15 miliarde de euro. Pentru evitarea litigiilor internaționale, Comisia Europeană argumentează că profiturile generate de activele ruse nu sunt datorate Moscovei, pentru că sunt distincte de titlurile principale imobilizate prin sancțiuni. Banca Centrală Europeană (BCE), Fondul Monetar Internațional și unele state membre UE sunt reticente privind utilizarea în vreun fel a activelor ruse.

Casa Albă: Asistența pentru Ucraina este blocată

Președinția SUA a cerut constant Congresului 60 de miliarde de dolari pentru a continua asistența militară destinată Ucrainei, în eforturile de respingere a invaziei militare ruse.

În contextul opoziției exercitate de politicieni republicani, Congresul SUA nu a ajuns încă la un acord pentru suplimentarea asistenței, astfel că Administrația de la Washington nu mai dispune de fonduri în acest moment.

”Noi am furnizat ultimul pachet de asistență pe care îl aveam la dispoziție, de aceea este esențial ca membrii Congresului să acționeze pentru suplimentarea finanțării destinate siguranței naționale. Asistența pe care noi am furnizat-o este blocată în acest moment, în timp ce atacurile comise de Rusia se intensifică (…)”, a declarat joi seară John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Și Uniunea Europeană are dificultăți privind continuarea asistenței pentru Ucraina. Din cauza opoziției Ungariei, Consiliul European nu a putut aproba o finanțare de 50 de miliarde de euro, astfel că sunt examinate modalități alternative de continuare a asistenței.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE vrea să atragă investiții private în industria militară /Breton: ”Facem primul pas spre îmbunătățirea accesului la finanțare”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?