Succes important al socialiștilor la alegerile legislative din Franța. Hollande are șanse să își asigure majoritatea absolută în Adunarea Națională

Succes important al socialiștilor la alegerile legislative din Franța. Hollande are șanse să își asigure majoritatea absolută în Adunarea Națională
Publicat: 11/06/2012, 11:35
Actualizat: 28/08/2014, 17:45

Președintele francez Francois Hollande și aliații săi au șanse mari să obțină majoritatea absolută în Adunarea Națională după 17 iunie, în urma succesului important înregistrat de stânga (46%) duminică, în primul tur al alegerilor legislative, în fața UMP și a aliaților săi (34%), relatează AFP.

Potrivit rezultatelor definitive publicate de Ministerul de Interne, forțele de stânga (Partidul Socialist, EELV și Frontul de Stânga) totalizează 46,77 la sută din voturi, față de 34,07 la sută cât are drepta (UMP și aliații săi) și 13,6 procente pentru Frontul Național (extrema-dreaptă).

Rata absenteismului s-a ridicat la 42,77 la sută, potrivit acestei totalizări a voturilor celor 46 de milioane de alegători înscriși.

Conform ultimelor proiecții ale distribuirii mandatelor realizate de institutele de sondare, PS și aliații săi (PRG, MRC și alte forțe de stânga) ar obține între 283 și 329 de mandate în Adunarea Națională. PS și aliații săi apropiați ar putea astfel să nu depindă de EELV și mai ales de Frontul de Stânga pentru a obține majoritatea absolută, de 289 de mandate.

Dreapta și aliații săi ar urma să obțină între 210 și 263 de mandate, iar extrema-dreaptă și centriștii ar putea avea fiecare maximum trei mandate.

Reales din primul tur în Loire-Atlantique, premierul Jean-Marc Ayrault a salutat aceste rezultate și a făcut apel la francezi să se mobilizeze în cel de-al doilea tur pentru ca „schimbarea de durată să se instaleze”.

Francezii și-au exprimat „sprijinul pentru schimbare” și „voința de amplificare” a victoriei lui Francois Hollande, a afirmat prim-secretarul PS, Martine Aubry.

Așa cum existau temeri, după o lungă campanie prezidențială, rata absenteismului, estimată la circa 42 la sută, a atins un nivel-record în cea de-a V-a Republică, pentru primul tur al unui scrutin legislativ.

Dacă nu va reuși să obțină majoritatea absolută singur, PS va putea conta pe sprijinul a 10-20 de deputați din cadrul Europei Ecologiste-Verzi (EELV).

Frontul de stânga (PCF și Partidul de Stânga) și-a confirmat rezultatul bun obținut la prezidențiale și ar urma să dispună de 12-19 mandate. Dar Jean-Luc Melenchon a suferit un eșec răsunător la Henin-Beaumont (Pas-de-Calais). Clasat pe locul al treilea, el nu intră în turul doi cu președinta FN, Marine Le Pen.

Marine Le Pen, care are șanse să intre în Parlament, a salutat rezultatul FN (13,6%), „a treia forță politică din Franța”.

Așa cum se preconiza, dreapta își va pierde majoritatea dobândită în urmă cu zece ani. Fostul partid prezidențial UMP ar urma totuși să aibă între 210 și 263 de mandate.

Într-un balotaj foarte defavorabil în Pyrenees-Atlantiques, președintele formațiunii MoDem, Francois Bayrou, își joacă duminică viitorul politic alături de PS și UMP.

Pe lângă Jean-Marc Ayrault, 24 de miniștri au candidat la acest scrutin, cu riscul de a fi nevoiți să părăsească Guvernul în caz de înfrângere. Laurent Fabius (Afaceri Externe), Victorin Lurel (ministrul pentru Teritoriile de peste mări), Bernard Cazeneuve (Afaceri Europene), Frederic Cuvillier (Transporturi și economie maritimă) și Delphine Batho (ministru delegat la Justiție) au fost realeși din primul tur.

Printre colegii lor în balotaj favorabil figurează Manuel Valls (Interne), Marylise Lebranchu (Funcție publică), Pierre Moscovici (Economie), Stephane Le Foll (Agricultură) în fosta circumscripție a lui Francois Fillon, și Aurelie Filippetti (Cultură) în Moselle.

Clasată pe primul loc în Charente-Maritime (32,03%), Segolene Royal a confirmat că va candida la președinția Adunării Naționale dacă va fi aleasă.

Dintre liderii UMP, Francois Fillon (48,6%) va trebui să îl înfrunte în turul doi la Paris pe rivalul său socialist Axel Kahn.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Mașinile la care românii au dat năvală în luna septembrie. Ce se va întâmpla la...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
O nouă măsură pregătită pentru școlile de șoferi. Ce trebuie să știi dacă vrei să...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Localitatea din România care intră în carantină. Rata de infectare a depăşit 40 la mie
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
Horoscop iarna 2021-2022. Zodiile care vor da lovitura, sunt cele mai norocoase
SCANDAL în Tomis III! Un BĂRBAT către poliţiştii locali: SECURIȘTILOR! video
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Anunț crucial despre Pfizer. S-a dat ordin! Toți cei sub 40 de ani trebuie să...
Pericol uriaș în pandemie! Numai o minte criminală putea face asta. ALERTĂ pe planetă
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Ce afacere a început o tânără medic veterinar cu o investiţie de doar 70 de...