Summitul G20 din Indonezia. Rishi Sunak, către Serghei Lavrov: ”Ieșiți din Ucraina și puneți capăt acestui război barbar”

Summitul G20 din Indonezia. Rishi Sunak, către Serghei Lavrov: ”Ieșiți din Ucraina și puneți capăt acestui război barbar”
Publicat: 15/11/2022, 14:46
Actualizat: 15/11/2022, 15:00

Premierul britanic Rishi Sunak îl înfruntă pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la summitul G20 care se desfășoară în aceste zile în Indonezia, spunându-i „să iasă din Ucraina și să pună capăt acestui război barbar”. 

Sunak, care se află la prima întâlnire față în față între un prim-ministru britanic și o personalitate de rang înalt de la Kremlin de la începutul războiului, a spus marți că „regimul Putin” a transformat Rusia într-un „paria”.

Este inacceptabil ca o țară să-și invadeze vecinii, să omoare civili și să amenințe cu război nuclear”, a spus el, adăugând că Regatul Unit va sprijini Ucraina „atâta timp cât este nevoie”, potrivit Daily Mail.

Sunak a facut aceste comentarii in prima sesiune de marți, criticand absența președintelui rus la discuțiile de pe insula indoneziană Bali.

„Este notabil că Putin nu s-a simțit capabil să ni se alăture aici. Poate că dacă ar fi făcut-o, am fi putut continua să rezolvăm lucrurile. (…) Rusia să iasă din Ucraina și să pună capăt acestui război barbar. Marea Britanie respinge această agresiune. Vom susține Ucraina atâta timp cît va fi nevoie”, a declarat Sunak.

Lavrov a răspuns, mergând pe aceeași linie a propagandei Kremlinului, potrivit căreia Occidentul ar fi responsabil pentru „războiul hibrid” din Ucraina și că „cererile nerezonabile” ale Kievului sunt de vină pentru „prelungirea acestei situații”.

Diplomatul rus, care a participat la conferință în locul lui Vladimir Putin a sugerat că Rusia încearcă să rezolve criza mondială de alimente și energie, când, de fapt, Moscova este acuzată că a provocat aceste crize.

„Toate problemele sunt cu partea ucraineană”, a spus el la o conferință de presă după încheierea întrunirii de marți. „[Kievul] refuză categoric negocierile și propune condiții care sunt în mod evident nerealiste”, a adăugat Lavrov.

El a mai sugerat că președintele ucrainean Volodimir Zelensky „nu ascultă” sfaturile altor lideri occidentali, spunând că a expus poziția Moscovei în discuțiile cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz.

„Cu cât Ucraina refuză mai mult să vorbească, cu atât va fi mai greu să ajungem la un acord”, a mai adăugat Lavrov.

Zelenski: „Vă rugăm să alegeți calea leadership-ului, și împreună vom implementa formula păcii”

Președintele Volodimir Zelensky, care a participat la conferință de la distanță, a spus că este timpul să punem capăt războiului – dar a adăugat că pacea poate fi atinsă numai atunci când Rusia își va retrage toate trupele de pe tot teritoriul ocupat.

Kievul nu își va compromite suveranitatea, teritoriul sau independența în schimbul păcii, a adăugat Zelensky, în timp ce a cerut eliberarea tuturor prizonierilor ucraineni.

„Sunt convins că acum este momentul în care războiul distructiv început de ruși trebuie și poate fi oprit”, a spus el la summit-ul G20, care are loc pe celebra insulă Bali.

„Vă rugăm să alegeți calea leadership-ului, și împreună vom implementa cu siguranță formula păcii”, a spus Zelenski.

Kievul a salutat, de asemenea, comentariile liderilor chinezi care critică amenințările Rusiei cu utilizarea armelor nucleare, după întâlnirea de luni dintre președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping.

Cei doi lideri „și-au subliniat opoziția față de utilizarea sau amenințarea cu folosirea armelor nucleare în Ucraina”, a transmis Casa Albă într-o minută a întâlnirii din Indonezia din ajunul summitului.

„Armele nucleare nu trebuie folosite și războaiele nucleare nu trebuie purtate”, i-a spus Xi lui Biden, potrivit ministrului de externe al Chinei, Wang Yi, care a fost și el prezent la întâlnire.

Putin a sugerat în repetate rânduri că Rusia ar putea folosi arme nucleare pentru a-și apăra integritatea teritorială, interpretată în Occident ca o amenințare implicită de a le folosi asupra terenurilor pe care Moscova pretinde că le-a anexat în Ucraina.

Vladimir Putin nu participă la discuții, trimițându-l pe Serghei Lavrov în locul său. Kremlinul a dat vina pe programul încărcat al președintelui rus, dar observatorii spun că oficialii încearcă să-l protejeze de condamnarea la care ar fi supus de liderii mondiali.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația