Sute de mii de persoane au participat la protestele violente izbucnite în Catalonia

Redactor:
Teodora Marinescu
Sute de mii de persoane au participat la protestele violente izbucnite în Catalonia
Proteste violente au izbucnit vineri noaptea la Barcelona, în urma unor manifestații la care poliția a estimat că au participat cel puțin 500.000 de oameni, relatează site-ul cotidianului The Guardian și BBC.

Guvernul spaniol a informat că un grup format din aproximativ 400 de persoane a atacat autoritățile și a avertizat că oricine va participa la astfel de acțiuni riscă până la șase ani de închisoare.

Autoritățile au anunțat, de asemenea, că 207 ofițeri de poliție au fost răniți în timpul violențelor izbucnite. Aproximativ 800 de containere au fost incendiate și 107 mașini de poliție au fost afectate.

Potrivit presei spaniole, 17 persoane au fost arestate, iar 62 au fost rănite.

Protestele au loc în contextul în care mai mulți lideri separatiști catalani au fost condamnați la închisoare pentru rolul lor în organizarea referendumului de independență în 2017.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independența față de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependență, nu a fost aprobat de Curtea Constituțională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independența, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluționarea crizei prin dialog.

 

Inchide