Talibanii au cucerit Kandahar, al doilea cel mai mare oraș din Afganistan

Talibanii au cucerit Kandahar, al doilea cel mai mare oraș din Afganistan
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13/08/2021, 09:14

Talibanii au preluat controlul asupra Kandahar, al doilea oraș ca mărime din Afganistan, a declarat vineri parlamentarul afgan Gul Ahmad Kamin.

Kamin a spus că el și alte persoane s-au îndreptat spre o bază militară de lângă Aeroportul Kandahar și așteaptă să fie evacuați.

Talibanii au anunțat vineri, prin intermediul unui comunicat de presă, că „în timpul operațiunii de cucerire, biroul guvernatorului, sediul Poliției și multe alte puncte din orașul Kandahar au fost eliberate de inamic și se află sub controlul mujahedinilor”, informează CNN.

„Sute de arme, vehicule și muniție au fost confiscate. Mai mulți militari s-au predat, iar restul au fugit”, se arată în comunicatul talibanilor.

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite are în vedere o declarație cu privire la situația din Afganistan, mai notează sursa citată. Documentul ar urma să reitereze faptul că talibanii nu vor primi recunoaștere internațională în cazul în care vor prelua puterea folosind forța.

Declarația ar urma să condamne, de asemenea, „în cei mai duri termeni posibili”, atacurile armate ale forțelor talibane.

Talibanii câștigă tot mai mult teren în Afganistan

Talibanii au reușit joi să cucerească orașul Ghanzi, situat la 150 de kilometri sud-vest de Kabul și au reușit, astfel, să-și deschidă drumul către capitala țării, Kabul.

Talibanii au reușit în ultimele două luni să ocupe mai mult teritoriu în Afganistan decât în toată perioada de când au fost îndepărtați de forțele internaționale de la putere, în 2001.

Încurajați și de retragerea trupelor NATO din ultimele săptămâni, ei au început să ocupe tot mai multe districte aflate până acum sub control guvernamental.

Aproximativ 15 milioane de persoane (jumătate din populație) fie locuiesc în zonele controlate de talibani, fie unde talibanii erau foarte prezenți și au pus la cale atacuri împotriva forțelor guvernamentale.

Din 1996 până la intervenţia condusă de SUA în 2001, talibanii au controlat zone vaste din Afganistan.

Alianța Nord-Atlantică (NATO) califică situația de securitate din Afganistan ca fiind una „dificilă și provocatoare” și face apel la talibani să înceteze atacurile din această țară.

Astfel, NATO susține poziția Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) cu privire la violențele înregistrate în Afganistan în ultima perioadă.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase