Țara de care Scoția se teme cel mai mult, în perspectiva independenței de Marea Britanie, dă răspunsul: „Nu am bloca acest lucru”

Țara de care Scoția se teme cel mai mult, în perspectiva independenței de Marea Britanie, dă răspunsul: Nu am bloca acest lucru
Publicat: 02/04/2017, 15:09
Actualizat: 02/04/2017, 15:47

Spania a fost văzută mult timp drept un obstacol în calea aderării la Uniunea Europeană a unei Scoții independente, pentru a-i descuraja pe separatiștii din unele regiuni spaniole, comentează Reuters.

„Inițial, nu cred că am bloca acest lucru”, a spus Alfonso Dastis, în interviul publicat duminică.

Întrebat ce se va întâmpla cu Scoția, oficialul a răspuns că acesta va ieși din UE când va ieși Marea Britanie și că restul rămâne de văzut.

„Va ieși din UE când iese Marea Britanie. Restul vom vedea. Spania nu vede cu ochi buni inițiativa niciunui stat european de a lansa procese de fragmentare. Acestea fiind spuse, dacă, în aplicarea legilor sale, rezultatul acestui proces va fi o separare de Regatul Unit, orice parte din Regatul Unit care se va trasforma într-un stat și va dori să adere la UE va trebui să solicite acest lucru. Și să urmeze pașii care sunt stipulați”, a spus Alfonso Dastis.

Premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a cerut formal, vineri, Guvernului Marii Britanii, condus de Theresa May, să permită organizarea unui nou referendum privind independența Scoției, în contextul în care acum câteva zile Londra a declanșat procedura de ieșire din Uniunea Europeană.

Într-o scrisoare cu caracter oficial, Nicola Sturgeon îi urează Theresei May succes în negocierile cu Uniunea Europeană, subliniind însă că pierderea de către Marea Britanie a accesului la piața comunitară este inevitabilă în contextul Brexit.

„În aceste circumstanțe modificate, poporul Scoției trebuie să aibă dreptul de a-și alege propriul viitor – pe scurt, de a exercita dreptul la autodeterminare. Prin urmare, vă scriu pentru a iniția discuțiile preliminare între guvernele noastre în scopul ajungerii la un acord în virtutea clauzei prevăzute la Secțiunea 30 a Legii Scoției din 1998, pentru a se permite organizarea de către Parlamentul scoțian a unui referendum”, i-a transmis Nicola Sturgeon Theresei May.

Parlamentul Scoției s-a pronunțat, pe 28 martie, în favoarea ideii premierului scoțian Nicola Sturgeon de organizare a unui nou referendum pentru independența față de Marea Britanie. Noul referendum proindependență ar urma să fie organizat la sfârșitul anului 2018 sau începutul anului 2019.

Recent, Theresa May a criticat dur Partidul Național Scoțian (SNP), al premierului Scoției, Nicola Sturgeon, acuzând formațiunea că are o „obsesie” pentru independență, punând în pericol viitorul Marii Britanii.

Marea Britanie este formată din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Majoritatea britanicilor s-au pronunțat la limită în iunie 2016 în favoarea ieșirii din UE, însă cei mai mulți locuitori ai Scoției au votat împotriva Brexit. Liderii scoțieni au semnalat în mai multe rânduri Guvernului Theresa May că ar putea organiza un nou referendum proindependență față de Marea Britanie, pentru a putea menține Scoția în Uniunea Europeană. Semnale similare au fost lansate de lideri din Țara Galilor și Irlanda de Nord, sporind riscul destrămării Marii Britanii.

Scoția a organizat în septembrie 2014 un referendum pe tema apartenenței la Marea Britanie. Conform rezultatelor, 55,3% dintre scoțieni au votat atunci pentru rămânerea în Marea Britanie, 44,7% pronunțându-se în favoarea independenței. În contextul stării generale de nemulțumire față de Brexit, un referendum proindependență organizat acum ar conduce, cel mai probabil, la desprinderea Scoției de Marea Britanie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Ninge pe Transalpina! Apel al drumarilor către şoferi: Nu vă deplasaţi în zonele montane dacă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ