TENSIUNI. Coreea de Nord și Coreea de Sud, „schimb de focuri de armă” la frontieră la doar o zi după apariția în spațiul public a lui Kim Jong-un

Redactor:
Gandul
TENSIUNI. Coreea de Nord și Coreea de Sud, „schimb de focuri de armă” la frontieră la doar o zi după apariția în spațiul public a lui Kim Jong-un
TENSIUNI. Coreea de Nord și Coreea de Sud, schimb de focuri de armă la frontieră la doar o zi după apariția în spațiul public a lui Kim Jong-un / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Se pare că un post de pază al Coreei de Sud a fost ținta unor focuri de arme trase de către autoritățile din statul aflat la granița de nord, la o zi după ce liderul Kim Jong-un a apărut în spațiul public după o „dispariție” de aproximativ trei săptămâni.

Militarii din seul au transmis că un post de pază al Coreei de Sud a fost ținta unor focuri de armă trase de autoritățile din Coreea de Nord, deși se afla în Zona Demilitarizată.

Oficial, Coreea de Sud nu a raportat victime în urma atacului.

Ca răspuns, Coreea de Sud a tras „două runde de focuri de armă și un anunț de avertizare conform regulilor”, se arată în declarația militară, citată de BBC.

Primele focuri în cinci ani

Momentan nu se știe care a fost cauza primelor focuri de armă tras de Coreea de Nord. Șefii comuni ai personalului (JCS) au declarat că încearcă să contacteze Coreea de Nord prin intermediul liniei de hotare militare pentru a determina cauza incidentului.

Este prima dată în cinci ani când trupele nord-coreene au tras în Coreea de Sud.

Zona Demilitarizată (DMZ) a fost înființată după Războiul din Coreea, în 1953, pentru a crea o zonă tampon între cele două țări.

În ultimii doi ani, guvernul din Seul a încercat să transforme granița puternic fortificată într-o zonă de pace.

Creșterea tensiunilor militare la graniță a fost unul dintre acordurile încheiate între liderul nord-coreean Kim Jong-un și președintele sud-coreean Moon Jae-in, la un summit de la Pyongyang din septembrie 2018.

Acest schimb de focuri de armă are loc la o zi după ce Kim Jong-un a apărut în public, în urma unei absențe inexplicabile de aproape trei săptămâni care a stârnit speculații globale intense despre sănătatea sa.

Inchide