Tensiuni în R. Moldova. Curtea de Apel din Chișinău a decis excluderea de la alegeri a Partidului Patria. Renato Usatîi cere intervenție externă și amenință cu proteste: „O să aveți ce arăta”. LIVE VIDEO

Publicat: 28/11/2014, 10:39
Actualizat: 28/11/2014, 16:12

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a propus Curții de Apel din Chișinău excluderea din campania electorală a Partidul „Patria”, condus de omul de afaceri Renato Usatîi, informează Unimedia.md. Decizia a fost luată după o sesizare din partea Inspectoratului de Poliție. CEC a propus anularea deciziei de înregistrare a partidului pe motiv că ar fi primit, contrar legii, bani din străinătate pentru a-și finanța campania electorală. Dincolo de excluderea din competiția electorală, CEC a propus Curții de Apel ca fondurile Partidului Patria să fie confiscate în folosul statului.

UPDATE 28 noiembrie 10:00 Renato Usatîi a publicat pe YouTube o înregistrare în care anunță că a părăsit țara: „În acest moment ei deja au un grup pregătit. (…) A trebuit să reacționez rapid pentru că dacă nimeream într-un „beci de-al lor”, toate acțiunile noastre urmau să fie paralizate”.

UPDATE 17:10 În primele lui declarații după anunțarea deciziei, liderul Patria, Renato Usatîi, a vorbit despre nevoia unei „intervenții externe” în Moldova și a dat de înțeles că, la semnalul său, susținătorii comuniști și filorușii pot ieși în stradă.

„Acum este o ședință cu toți ambasadorii și ei vor discuta, vor lua o decizie. Avem o mică șansă dacă se va implica cineva din exterior. Pentru mine este o mică rușine să mă întorc în țară și ei să spună că toți banii pe care i-am cheltuit în afara campaniei electorale, ei să spună că i-am cheltuit în campanie”, a spus el. Întrebat de jurnaliștii moldoveni dacă vor urma mitinguri, Usatîi a răspuns: „Nu vă faceți griji, o să aveți ce arăta”, transmite Inprofunzime.md.

UPDATE 16:50 Curtea de Apel din Chișinău a decis excluderea partidului de stânga Patria, condus de Renato Usatîi, de pe listele electorale de la alegerile legislative care vor avea loc duminică. Hotărârea poate fi atacată la Curtea Supremă, care va putea da o decizie definitivă până vineri seara.

UPDATE 15:00 Instanța își va anunța decizia începând cu ora 16:30.

UPDATE 27 noiembrie 10:50 Curtea de Apel din Chișinău decide, la această oră, dacă Partidul Patria va mai participa la legislativele de duminică sau nu. Amintim că, ieri, Comisia Electorală Centrală a propus excluderea formațiunii din cursă, împreună cu confiscarea fondurilor. Puteți urmări mai jos transmisiunea ședinței Curții de Apel – SURSA: privesc.eu

Trebuie precizat ritmul accelerat al acestor evenimente. Conferința IGP, în care s-a cerut ședința CEC, a avut loc la ora 15:00. Ședința extraordinară a Comisiei Electorale a avut loc jumătate de oră mai târziu.

Totodată, liderul partidului, Renato Usatîi, despre care se știe că este un apropiat al Moscovei, ar apărea într-o interceptare publicată, miercuri pe Internet, și preluată în presa de la Chișinău. În această înregistrare, vocea care i-ar aparține lui Ustaîi vorbește despre ordinile pe care le primește de la vicedirectorul FSB. „Ultima dată, fiscul a fost la mine cinci ani în urmă, sunt protejat. O jumătate din venitul meu îl dau lor: cumpăr bilete la avion private pentru anumite persoane, cheltui pe agenți, etc. În schimb, nu se ating de mine”, spune vocea din înregistrare.

De menționat că fișierul a fost publicat miercuri pe YouTube, pe un canal numit „Renato Usatîi”. Într-o replică pentru Moldova24info, Usatîi a negat că ar fi agent al Rusiei: „Nu sunt agent și nu am fost niciodată, și asta deși am demonstrat de mai multe ori cunoștințe în domeniu, lucru care s-a văzut și în cazul Antena 3 sau în cazurile cu dosarele penale despre care anunțam din timp că îmi vor fi intentate. Am contactat (sic!) cu mai multe persoane din domeniul serviciilor speciale, inclusiv din România. În cazul acestei înregistrări, interlocutorul meu încerca să mă atragă într-o colaborare. Știam asta și, din acest motiv, exact ca și el, am înregistrat toată discuția. A durat cam vreo 15 ore. Am inventat o legendă, ca să-i par mai credibil. Astfel, încercam doar să aflu ce vor ei de la mine. A fost un joc de cuvinte și replici”.

Dincolo de chestiunea veridicității acestei interceptări în care este acuzat că apare Usatîi, ea a reușit să ofere pretextul unei încercări de a descalifica partide prorusești din cursa eletorală care se încheie duminică, în condițiile în care există tensiuni crescânde privind încercările de destabilizare a Moldovei de către forțe interne și externe, după cum a acuzat vineri Serviciul de Informații și Securitate al Statului. Mai mult, aceste tensiuni s-au concretizat recent în arestarea unor persoane bănuite că ar încerca să destabilizeze situația în contextul alegerilor.

Percheziții de amploare miercuri la membrii unei grupări acuzate că pregătea un „Maidan sângeros”

Tot miercuri, forțele speciale din Republica Moldova au efectuat percheziții la domiciliile unor membri ai grupării Antifa, considerată extremistă și acuzată că pregătea un „Maidan sângeros” care să aibă loc după alegerile din 30 noiembrie. Astfel, au fost descinderi la 15 locații, vizați fiind inclusiv doi dintre liderii Antifa, Pavel Grigorciuk și Mihail Amerberg. În urma acestei operațiuni, au fost făcute cinci rețineri. Alte zece persoane urmează să fie anchetate.

Forțele speciale au găsit, în cele 15 puncte percheziționate, explozibil, pistoale cu amortizator, muniții, grenade, arme de foc, măști și uniformă militară, precum și sume mari de bani, potrivit adjunctului IGP, Gheorghe Cavcaliuc.

FOTO: Unimedia.md

Motivul pentru care Partidul Patria este relevant, cu toate că nu există certitudinea că va atinge, duminică, pragul electoral de 6%, este că este cel care a cules, datorită liderului său charismatic, o parte considerabilă din electoratul PCRM și nu este exclus nici în discuțiile privind eventualele coaliții guvernamentale care ar urma să se formeze după alegeri.

gândul a prezentat AICI dosarul complet al alegerilor din R. Moldova

VOM REVENI CU AMĂNUNTE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna