TENSIUNI. Iranul respinge acuzațiile SUA privind încălcarea drepturilor omului. Teheranul cataloghează sancțiunile americane drept „inutile și repetitive”

Redactor:
Andrei Vacaru
TENSIUNI. Iranul respinge acuzațiile SUA privind încălcarea drepturilor omului. Teheranul cataloghează sancțiunile americane drept „inutile și repetitive”
TENSIUNI. Iranul respinge acuzațiile SUA privind încălcarea drepturilor omului. Teheranul cataloghează sancțiunile americane drept „inutile și repetitive”. Sursa foto: Shutterstock

Autoritățile iraniene au respins acuzațiile americane privind încălcările drepturilor omului din această țară și au catalogat sancțiunile impuse recent de Washington unor lideri politici iranieni ca fiind „inutile și repetitive”.

Totodată, Teheranul a anunțat că, din punctul său de vedere, noile sancțiuni anunțate de Statele Unite reprezintă un semn al ineficienței sancțiunilor anterioare ale Washingtonului, informează site-ul agenției de presă Reuters.

„Sancțiunile inutile și repetitive ale Washingtonului împotriva oficialilor iranieni reprezintă un semn de slăbiciune, disperare și confuzie a Administrației americane”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi, citat de televiziunea iraniană de stat.

Declarația oficialului vine în condițiile în care Statele Unite au anunțat miercuri că au impus noi sancțiuni împotriva mai multor oficiali și entități din Iran, printre care și actualul ministru de Interne, Abdolreza Rahmani-Fazli, sub acuzația că ar fi comis grave abuzuri împotriva drepturilor fundamentale ale omului.

Departamentul Trezoreriei de la Washington susține că ministrul iranian de Interne ar fi dat ordine prin care le-ar fi permis forțelor de ordine să folosească arme letale în timpul protestelor anti-guvernamentale din luna noiembrie a anului trecut, ceea ce a dus la moartea mai multor protestatari, printre care și cel puțin 23 de minori.

Iranul, acuzat de grave încălcări ale drepturilor omului în timpul protestelor împotriva Guvernului

Sute de iranieni au ieșit în stradă pe 15 noiembrie pentru a protesta față de decizia Guvernului de la Teheran de a crește prețurile pentru carburanți. Atunci, protestatarii au ars portrete ale mai multor oficiali de rang înalt și le-au cerut clericilor să plece de la conducerea țării.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat la acea vreme că protestele reprezintă „o conspirație foarte periculoasă” a inamicilor Iranului.

Un site al opoziției anunța în luna ianuarie că cel puțin 631 de oameni au fost uciși în timpul violențelor din noiembrie, în timp ce organizația pentru drepturile omului Amnesty International anunța că peste 300 de oameni au murit ca urmare a intervenției forțelor de ordine.

Ambele estimări au fost respinse de către autoritățile iraniene, care încă nu au anunțat un bilanț oficial. Zeci de protestatari au fost condamnați la închisoare ca urmare a evenimentelor din noiembrie 2019.

Inchide