Tentativă de lovitură de stat în Iordania. Fratele vitreg al regelui Abdullah, în arest la domiciliu | VIDEO

Redactor:
Andrei Vacaru
Tentativă de lovitură de stat în Iordania. Fratele vitreg al regelui Abdullah, în arest la domiciliu | VIDEO
Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei. Sursa foto: Profimedia

Fostul prinț moștenitor și frate vitreg al regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei a anunțat că se află în arest la domiciliu în palatul său din Amman, fiind acuzat de tentativă de lovitură de stat.

Într-o înregistrare video transmisă către BBC de avocatul său, prințul Hamza susține că șeful Statului Major al Armatei iordaniene a venit la domiciliul său și i-a comunicat că nu are permisiunea de a părăsi locuința, informează Agerpres.

Prințul a negat orice participare la vreun complot, acuzând autoritățile iordaniene de „corupție și incompetență”.

Agenția oficială de presă Petra informase anterior că un fost consilier al regelui, Bassem Awadallah, dar și alte câteva persoane, au fost reținuți din „motive de securitate”.

La rândul său, Washington Post vorbește despre o tentativă de lovitură de stat, un complot pentru îndepărtarea de la putere a regelui.

Într-un comunicat, şeful statului-major iordanian, generalul Yousef Huneiti, a subliniat că prinţul Hamza a fost „îndemnat să înceteze activităţile care ar putea fi utilizate pentru a submina stabilitatea şi securitatea Regatului”, dar a dezminţit arestarea acestuia.

„Nimeni nu este mai presus de lege. Securitatea şi stabilitatea Iordaniei sunt pe primul loc. Toate măsurile luate sunt în cadrul legii şi după o anchetă amănunţită”, a spus Hueniti.

Posibilă tentativă de lovitură de stat în Iordania. Efective se securitate desfășurate la Amman

Mai multe înregistrări video publicate pe rețelele sociale arată o desfășurare masivă a forțelor de ordine în capitala Amman.

Potrivit Washington Post, prinţul Hamza este vizat de o anchetă după „descoperirea a ceea ce responsabili ai palatului au descris ca un complot complex şi pe scară largă” pentru a-l îndepărta de la putere pe regele Abdullah al II-lea.

Complotul împotriva suveranului iordanian ar fi inclus „cel puțin un alt membru al familiei regale, precum și șefi de triburi și memri ai conducerii serviciilor de securitate ale țării”, a declarat un oficial de rang înalt dintr-un serviciu de informații din Orientul Mijlociu.

„Nu fac parte din nicio conspiraţie sau vreo organizaţie malefică”, s-a apărat prinţul în videoclip, regretând că nu mai este posibil, potrivit acestuia, să-şi exprime opinia sau să critice autorităţile „fără a fi intimidat, hărţuit sau ameninţat”.

„Pentru puterea iordaniană, interesele personale, interesele sale financiare, corupţia sa sunt mai importante decât viaţa, demnitatea şi viitorul celor zece milioane de oameni care trăiesc aici. Din păcate, această ţară s-a scufundat în corupţie, nepotism şi proastă administrare, având ca rezultat nimicirea sau pierderea speranţei”, a spus prințul Hamza.

Hamza este fiul cel mare al regelui Hussein şi al soţiei sale de origine americană, regina Noor. Conform dorinţelor tatălui său, decedat în 1999, a fost numit prinţ moştenitor când Abdullah a devenit rege. Dar în 2004, Abdullah l-a deposedat de titlu şi i l-a dat fiului său cel mare, Hussein.

Statele Unite și Arabia Saudită își arată sprijinul pentru regele Abdullah al II-lea

La scurt timp după apariția informațiilor, doi aliați importanți ai Iordaniei, Statele Unite și Arabia Saudită, și-au exprimat sprijinul pentru regele Abdullah al II-lea.

„Urmărim îndeaproape informaţiile şi suntem în contact cu oficialii iordanieni. Regele Abdullah este un partener-cheie al Statelor Unite şi are sprijinul nostru deplin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

Casa Regală din Arabia Saudită și-a declarat pe Twitter „sprijinul deplin pentru Regatul Haşemit al Iordaniei şi pentru deciziile şi măsurile luate de regele Abdullah al II-lea şi prinţul moştenitor Hussein pentru a proteja securitatea şi stabilitatea”.

Ministrul român de Externe, vizită în Iordania

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, se află, potrivit programului său, în vizită în Iordania, duminică, 4 aprilie, la invitaţia omologului său, ministrul Afacerilor Externe, Ayman Safadi.

Discuţiile dintre cei doi au ca obiectiv aprofundarea relaţiilor bilaterale şi diversificarea lor. Într-un comunicat de presă, MAE insistă că obiectivul îl reprezintă „aprofundarea relaţiilor bilaterale şi diversificarea lor, prin abordarea de noi domenii de cooperare, de interes reciproc şi cu potenţial de creştere accelerată”. Oficial, este vorba despre cooperare în domenii precum agricultura, construcţiile şi sectorul IT.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu va exprima interesul României pentru „dinamizarea cooperării bilaterale pe toate palierele, extinderea cooperării sectoriale şi consolidarea tendinţei ascendente a schimburilor comerciale bilaterale din ultimii ani”.

Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani....
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
Vine BARZA? Alex Velea a spus adevărul la TV! Ce a mărturisit despre a patra...
Sorana Cîrstea a întors toate privirile la petrecerea de ziua ei de naștere: `Trăiește-ți viața!`...
Schimbări important în noul an şcolar! Ministrul Educaţiei a făcut anunţul
Coronavirus. Tulpina sud-africană vs. vaccinul Pfizer: un studiu din Israel arată posibile „breşe” în protecţia...
BANCUL ZILEI – Nevasta în filme p®no
Declarația prințului Philip, în anul 1988: „În cazul în care mă voi reîncarna, aș vrea...
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
Descoperire MONUMENTALĂ între zidurile Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, cel mai sacru loc al creștinătății
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Strategia strălucitoare prin care creierul rezolvă probleme, dar oamenii n-o folosesc
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
Declarația oficială care CUTREMURĂ ROMÂNIA: Ce se va întâmpla în curând. Mai sunt câteva zile
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. Ce s-a întâmplat cu corpul ei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume ne spune cum putem să ne transformăm...
Inchide