Tentativă de lovitură de stat în Iordania. Fratele vitreg al regelui Abdullah, în arest la domiciliu | VIDEO

Tentativă de lovitură de stat în Iordania. Fratele vitreg al regelui Abdullah, în arest la domiciliu | VIDEO
Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04/04/2021, 09:11

Fostul prinț moștenitor și frate vitreg al regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei a anunțat că se află în arest la domiciliu în palatul său din Amman, fiind acuzat de tentativă de lovitură de stat.

Într-o înregistrare video transmisă către BBC de avocatul său, prințul Hamza susține că șeful Statului Major al Armatei iordaniene a venit la domiciliul său și i-a comunicat că nu are permisiunea de a părăsi locuința, informează Agerpres.

Prințul a negat orice participare la vreun complot, acuzând autoritățile iordaniene de „corupție și incompetență”.

Agenția oficială de presă Petra informase anterior că un fost consilier al regelui, Bassem Awadallah, dar și alte câteva persoane, au fost reținuți din „motive de securitate”.

La rândul său, Washington Post vorbește despre o tentativă de lovitură de stat, un complot pentru îndepărtarea de la putere a regelui.

Într-un comunicat, şeful statului-major iordanian, generalul Yousef Huneiti, a subliniat că prinţul Hamza a fost „îndemnat să înceteze activităţile care ar putea fi utilizate pentru a submina stabilitatea şi securitatea Regatului”, dar a dezminţit arestarea acestuia.

„Nimeni nu este mai presus de lege. Securitatea şi stabilitatea Iordaniei sunt pe primul loc. Toate măsurile luate sunt în cadrul legii şi după o anchetă amănunţită”, a spus Hueniti.

Posibilă tentativă de lovitură de stat în Iordania. Efective se securitate desfășurate la Amman

Mai multe înregistrări video publicate pe rețelele sociale arată o desfășurare masivă a forțelor de ordine în capitala Amman.

Potrivit Washington Post, prinţul Hamza este vizat de o anchetă după „descoperirea a ceea ce responsabili ai palatului au descris ca un complot complex şi pe scară largă” pentru a-l îndepărta de la putere pe regele Abdullah al II-lea.

Complotul împotriva suveranului iordanian ar fi inclus „cel puțin un alt membru al familiei regale, precum și șefi de triburi și memri ai conducerii serviciilor de securitate ale țării”, a declarat un oficial de rang înalt dintr-un serviciu de informații din Orientul Mijlociu.

„Nu fac parte din nicio conspiraţie sau vreo organizaţie malefică”, s-a apărat prinţul în videoclip, regretând că nu mai este posibil, potrivit acestuia, să-şi exprime opinia sau să critice autorităţile „fără a fi intimidat, hărţuit sau ameninţat”.

„Pentru puterea iordaniană, interesele personale, interesele sale financiare, corupţia sa sunt mai importante decât viaţa, demnitatea şi viitorul celor zece milioane de oameni care trăiesc aici. Din păcate, această ţară s-a scufundat în corupţie, nepotism şi proastă administrare, având ca rezultat nimicirea sau pierderea speranţei”, a spus prințul Hamza.

Hamza este fiul cel mare al regelui Hussein şi al soţiei sale de origine americană, regina Noor. Conform dorinţelor tatălui său, decedat în 1999, a fost numit prinţ moştenitor când Abdullah a devenit rege. Dar în 2004, Abdullah l-a deposedat de titlu şi i l-a dat fiului său cel mare, Hussein.

Statele Unite și Arabia Saudită își arată sprijinul pentru regele Abdullah al II-lea

La scurt timp după apariția informațiilor, doi aliați importanți ai Iordaniei, Statele Unite și Arabia Saudită, și-au exprimat sprijinul pentru regele Abdullah al II-lea.

„Urmărim îndeaproape informaţiile şi suntem în contact cu oficialii iordanieni. Regele Abdullah este un partener-cheie al Statelor Unite şi are sprijinul nostru deplin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

Casa Regală din Arabia Saudită și-a declarat pe Twitter „sprijinul deplin pentru Regatul Haşemit al Iordaniei şi pentru deciziile şi măsurile luate de regele Abdullah al II-lea şi prinţul moştenitor Hussein pentru a proteja securitatea şi stabilitatea”.

Ministrul român de Externe, vizită în Iordania

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, se află, potrivit programului său, în vizită în Iordania, duminică, 4 aprilie, la invitaţia omologului său, ministrul Afacerilor Externe, Ayman Safadi.

Discuţiile dintre cei doi au ca obiectiv aprofundarea relaţiilor bilaterale şi diversificarea lor. Într-un comunicat de presă, MAE insistă că obiectivul îl reprezintă „aprofundarea relaţiilor bilaterale şi diversificarea lor, prin abordarea de noi domenii de cooperare, de interes reciproc şi cu potenţial de creştere accelerată”. Oficial, este vorba despre cooperare în domenii precum agricultura, construcţiile şi sectorul IT.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu va exprima interesul României pentru „dinamizarea cooperării bilaterale pe toate palierele, extinderea cooperării sectoriale şi consolidarea tendinţei ascendente a schimburilor comerciale bilaterale din ultimii ani”.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!