Teroare în Sri Lanka. O a opta explozie a avut loc la o casă/ UPDATE: Cel puțin 207 persoane au fost ucise în atentate/ Mesajul lui Iohannis și anunțul MAE

Publicat: 21/04/2019, 22:45

UPDATE 22:44 O bombă a fost depistată pe un aeroport din Sri Lanka

Un dispozitiv exploziv a fost dezamorsat, duminică seară, pe aeroportul internațional din Colombo, la câteva ore după seria de atentate soldată cu peste 200 de morți, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate din Sri Lanka, citate de publicațiile Metro.co.uk și Daily Mail.

Bomba a fost depistată pe Aeroportul internațional Katunayake și a fost dezamorsată de echipele pirotehnice.

Potrivit autorităților, este vorba de un dispozitiv exploziv artizanal.

UPDATE 16:01Patriarhul Daniel a lansat un apel la rugăciune pentru victimele atacurilor teroriste din Sri Lanka, de duminică, în care au murit 207 de persoane și au fost rănite alte 400, după o serie de explozii care au vizat cel puțin cinci hoteluri și trei biserici din trei orașe, comise de Paștele catolic.

„Am primit cu profundă întristare vestea despre atentatele devastatoare din Sri Lanka, tragedie în care și-au pierdut viața 185 de persoane nevinovate și au fost rănite 469. Aceste atentate petrecute în biserici și alte clădiri, în ziua în care comunitățile catolice celebrează sărbătoarea de Paști, reprezintă expresia cea mai crudă a violenței dezumanizante și a înstrăinării de Dumnezeu”, se spune într-un comunicat al Patriarhiei Române, semnat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Acesta condamnă escaladarea violențelor și faptul că tot mai mulți creștini devin victime ale terorismului.

„Constatând cu îngrijorare că tot mai mulți creștini în lume devin victime ale atentatelor teroriste, condamnăm aceste atacuri izvorâte din ură și violență. Totodată, trebuie să ne rugăm pentru încetarea acestor violențe și să milităm pentru prevenirea lor. Exprimăm compasiune și solidaritate cu toți cei care suferă în urma acestor atacuri teroriste”, se mai spune în finalul apelului adresat de Patriarhul Daniel.

UPDATE 15:14Un purtător de cuvânt al poliției din Sri Lanka a declarat că 207 peresoane au fost ucise și peste 400 au fost rănite în atacurile de duminică, relatează BBC.

Atentatele, comise de Paștele catolic, au vizat cel puțin cinci hoteluri și trei biserici din orașele Colombo, Negombo și Batticaloa.

Bilanțul preliminar al seriei de atentate este de 207 de morți și aproximativ 500 de răniți. Printre persoanele ucise figurează cel puțin 35 de străini.

UPDATE 14:44Premierul Viorica Dăncilă condamnă0 cu fermitate atentatele și atacurile sângeroase comise împotriva comunității creștine din Sri Lanka. „Sărbătoarea Sfântă a Paștelui catolic a fost umbrită de această veste cutremurătoare”, a afirmat Dăncilă.

„Condamn cu fermitate atentatele și atacurile sângeroase comise împotriva comunității creștine din Sri Lanka. Sărbătoarea Sfântă a Paștelui catolic a fost umbrită de această veste cutremurătoare. Sunt alături de poporul din Sri Lanka, de familiile îndoliate și le doresc însănătoșire grabnică victimelor aflate în suferință”, se arată în mesajul premierului Viorica Dăncilă.

UPDATE 14:39 Politicieni din toată lumea condamnă atacurile din statul asiatic

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a exprimat „groaza și tristețea” după ce a auzit despre exploziile de duminică, declarând că Uniunea Europeană este „gata să sprijine” Sri Lanka, relatează CNN.

UPDATE 14:27 Opt copii români cu însoțitor, trimiși într-o unitate militară

UPDATE 13:59 Papa Francisc condamnă vehement atentatele din Sri Lanka

Papa Francisc a condamnat vehement atentatele comise duminică în Sri Lanka, exprimând, cu ocazia Paștelui catolic, solidaritate cu membrii comunității creștine din această țară.

„Vreau să îmi exprim apropierea plină de iubire față de comunitatea creștină, vizată în timp ce se reunise pentru rugăciune, și față de toate victimele acestor acte de violență pline de cruzime”, a declarat Papa Francisc, citat de agenția Associated Press.

„Îi încredințez Domnului pe toți cei uciși în mod tragic și mă rog pentru toți cei răniți și pentru toți cei care suferă ca urmare a acestui eveniment dramatic”, a adăugat Suveranul Pontif referindu-se la seria de atentate care au vizat biserici și hoteluri din Sri Lanka.

UPDATE 13:15 MAE transmite că nu există români afectați de exploziile din Sri Lanka

MAE a transmis că autoritățile locale din Sri Lanka nu au notificat ambasada cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele implicate exploziile produse ăn această țară, iar la nivelul misiunii diplomatice nu s-au înregistrat solicitări de asistență consulară.

„Ambasada României la Colombo urmărește îndeaproape evenimentele legate de exploziile produse la data de 21 aprillie 2019, în orașul Colombo și în alte regiuni din Republica Democratică Socialistă Sri Lanka. Reprezentanții misiunii diplomatice române au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate. Până în prezent, autoritățile locale nu au notificat ambasada cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele implicate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu s-au înregistrat solicitări de asistență consulară”, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Colombo: +94 11 2676520 apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al misiunii diplomatice: +94 777 88 2539.

„Ambasada României la Colombo menține cazul în atenție și este în contact cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară, dacă situația o va impune”, se mai arată în comunicat.

UPDATE 13:10 O altă explozie, a opta a zilei, a fost confirmată în Sri Lanka, aceasta s-a produs la o casă din Mahawila Gardens, Dematagoda, unde a avut loc și un incendiu, potrivit CNN.

Ministrul Apărării, Ruwan Wijewardene, a declarat presei că vor fi luate măsuri pentru a opri activitatea tuturor grupurilor extremiste din țară.

Exploziile, a șaptea și a opta, au avut loc în zonele Dehiwela și Dematagoda, potrivit ministrului Reformelor Economice și Distribuției Publice, Harsha de Silva.

UPDATE 12:29 O a șaptea explozie a avut loc în Sri Lanka la un hotel din apropiere de grădina zoologică din Dehiwala-Mount Lavinia, situată la 20 de minute distanță de capitala Colombo, potrivit unor surse, relatează CNN.

Explozia a venit în urma altor șase explozii produse la trei biserici și trei hoteluri în mai multe orașe din jurul capitalei Colombo în această dimineață.

Două persoane au murit în cea de-a șaptea explozie, ducând numărul morților la cel puțin 140 de persoane.

UPDATE 12:10 Iohannis: Condamn cu fermitate atacurile oribile împotriva unor oameni nevinovați din #SriLanka

Președintele Klaus Iohannisw a condamnat, într-un mesaj pe Twitter, „atacurile oribile împotriva unpr oameni nevinovați din Sri Lanka în duminca Paștelui”, menționând că libertatea religiei și credinței trebuie apărată.

„Condamn cu fermitate atacurile oribile împotriva unor oameni nevinovați din #SriLanka în duminica Paștelui. Condoleanțele mele tuturor celor afectați. Libertatea religiei și credinței trebuie apărată”, a scris pe Twitter Klaus Iohannis

UPDATE 10:55 Într-o singură biserică, biserica Sf. Sebastian din Katuwapitiya, la nord de Colombo, mai mult de 50 de persoane au fost ucise, a declarat un oficial al poliției pentru Reuters.

Imaginile au arătat cadavre întinse pe pământ, sânge pe pereții bisericii și acoperișul distrus.

Mass-media a raportat că 25 de persoane au fost ucise într-un alt atac asupra unei biserici din Batticaloa, în Provincia Estică.

Cele trei hoteluri care au fost lovite au fost Shangri-La Colombo, hotelul Kingsbury și Cinnamon Grand Colombo. Nu se cunoaște dacă în hoteluri au existat victime.

Teroare în Sri Lanka

Nouă străini au fost printre morți, au spus oficialii.

Una dintre explozii s-a produs la Biserica Sf. Anthony din Kochcikade, Colombo.

Primul Ministru, Ranil Wickremesinghe, a chemat la domiciliul său un consiliu de securitate națională.

UPDATE 10:01 Potrivit CNN numărul celor morți în explozii este de 25, în timp ce Associated Press anunță 30 de morți.

Purtătorul de cuvânt al poliției din Sri Lanka, Ruwan Gunasekera, a confirmat exploziile. Majoritatea celor răniți au fost duși la Spitalul Național Colombo, potrivit oficialilor spitalului.

Au existat „numeroase victime, inclusiv străini”, a scris pe Twitter ministrul Economiei, Harsha de Silva.

Au fost raportate cel puțin șase explozii, fiind vizate trei biserici din Kochchikade, Katuwapitiya și Batticaloa și trei hoteluri Shangri La, Cinnamon Grand și Kingsbury, toate în Colombo.

Știrea inițială:

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise și peste 200 au fost rănite în urma unor explozii care au avut loc duminică dimineață la mai multte biserici și hoteluri din Sri Lanka în timpul sărbătorii de Paște, au anunțat autoritățile, relatează CNN și BBC.

Au fost raportate cel puțin șase explozii, fiind vizate trei biserici din Kochchikade, Katuwapitiya și Batticaloa.

Hotelurile Shangri La, Cinnamon Grand și Kingsbury, toate în Colombo, au fost, de asemenea, lovite de explozii.

Purtătorul de cuvânt al poliției din Sri Lanka, Ruwan Gunasekera, a confirmat exploziile. Majoritatea celor răniți au fost duși la Spitalul Național Colombo, potrivit oficialilor spitalului.

Teroare în Sri Lanka

Au existat „numeroase victime, inclusiv străini”, a scris pe Twitter ministrul Economiei, Harsha de Silva.

De Silva a spus că două dintre explozii au avut loc la biserica Kochchikade și hotelul Shangri-la din Kingsbury, Colombo.

„Scenele oribile, am văzut cadavre împrăștiate peste tot”, a spus De Silva după o vizită la fața locului.

Biserica Sfântul Sebastian din Negombo a cerut ajutor pe Facebook și a publicat poze după explozie, în care se pot observa pete de sânge pe podea.

Deocamdată nimeni nu a revendicat atacul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani