• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Test nuclear „reușit” în Coreea de Nord, urmat de cutremur

Test nuclear „reușit” în Coreea de Nord, urmat de cutremur
BREAKING NEWS: ESTE ȘTIREA MOMENTULUI ÎN ÎNTREAGA LUME!

Coreea de Nord a confirmat că a efectuat marți al treilea test nuclear „cu succes”, o operațiune confirmată și de către Ministerul Apărării vecinului și inamicului său, Coreea de Sud, relatează AFP.

„Al treilea test nuclear a fost efectuat cu succes”, a anunțat agenția oficială KCNA, precizând că această operațiune are ca scop să „apere securitatea națională și suveranitatea” țării „împotriva ostilității continue a Statelor Unite”.

Bomba utilizată pentru efectuarea testului subteran este un dispozitiv „miniaturizat”, a anunțat agenția oficială. „Acest test nuclear de nivel înalt a avut, spre deosebire de cele din trecut, o putere explozivă mai mare și a utilizat un dispozitiv miniaturizat și mai ușor”, potrivit KCNA.

Testul nuclear, urmat de un cutremur

Coreea de Sud a detectat semnele „unui cutremur artificial” în Coreea de Nord, imediat după efectuarea celui de-al treilea test nuclear în această țară, a transmis agenția sud-coreeană Yonhap.

Conform agenției, „un seism artificial cu magnitudinea de 5,1 a fost detectat în Coreea de Nord”, în regiunea Kilju (nord-est) unde se află complexul Punggye-ri utilizat pentru teste nucleare.

Cutremurul a avut loc la ora locală 11:57 (04:57, ora României).

Centrul american de geofizică (USGS) a raportat o activitate seismică, confirmată de centre de supraveghere din Japonia, China și Coreea de Sud. Conform USGS, hipocentrul s-a situat la aproximativ un kilometru adâncime.

Centrul seismic din China a declarat că suspectează că cutremurul de pământ a fost „o explozie”.

În Japonia, agenția meteorologică a subliniat că o mișcare terestră diferită de un seism natural a fost măsurată în Coreea de Nord.

Testul nuclear, criticat de comunitatea internațională

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a condamnat testul nuclear nord-coreean, care este „profund destabilizator”, a anunțat marți purtătorul său de cuvânt, relatează AFP.

„Este o încălcare clară și gravă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate”, a declarat secretarul general al ONU, potrivit purtătorului de cuvânt Martin Nesirky.

„Condamnăm aceste acțiuni ale Coreei de Nord și considerăm, la fel ca în cazul lansării unei rachete balistice efectuate anterior, că este vorba despre o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat o sursă diplomatică din Rusia, pentru agenția Interfax.

Explozia detectată marți în Coreea de Nord este identică precedentelor teste nucleare nord-coreene, a anunțat agenția de control CTBTO cu sediul la Viena, adăugând că aceasta constituie „o amenințare clară” la adresa securității internaționale, relatează AFP.

Potrivit Organizației Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO), această explozie prezintă aceleași caracteristici și o localizare aproape „congruentă” cu testele nucleare realizate în 2006 și 2009 de către Coreea de Nord.

„Dacă se confirmă că este vorba despre un test nuclear, acest act constituie o amenințare clară la adresa păcii și securității internaționale și sfidează eforturile întreprinse în vederea consolidării dezarmării și neproliferării nucleare în lume, în special (privind) încetarea testelor nucleare”, a anunțat CTBTO într-un comunicat.

Inchide