The Guardian arată cealaltă latură a dezbaterii englezilor pe tema migrației: Peste 30.000 de britanici primesc ajutoare sociale în alte state UE

The Guardian arată cealaltă latură a dezbaterii englezilor pe tema migrației: Peste 30.000 de britanici primesc ajutoare sociale în alte state UE
Publicat: 19/01/2015, 16:56
Actualizat: 05/07/2016, 21:41

Cel puțin 30.000 de britanici încasează ajutor de șomaj din țări ale UE, iar sumele sunt mult mai mari, în cazul țărilor bogate, decât ridică de la statul britanic imigranții țărilor respective, veniți în UK, arată o anchetă The Guardian.

Britanicii care primesc ajutoare de șomaj din Germania sunt de patru ori mai mulți decât germanii care primesc ajutoare de șomaj din Marea Britanie, iar raportul cu irlandezii este de 5 la 1. Raportul este similar și la banii primiți propriu-zis. Astfel, un britanic primește la ajutorul de șomaj în Franța de trei ori mai mulți bani decât primește un francez în UK.

Peste 23.000 de britanici primesc ajutoare de șomaj în Finlanda, Suedia, Danemarca, Belgia, Luxemburg, Germania, Austria, Franța și Irlanda. De aproape trei ori mai puțini, adică puțin peste 8.700 de imigranți din aceste țări se bucură de ajutor de la statul britanic.

În jur de 2,5% dintre britanicii care se află în alte state UE primesc ajutoare de șomaj, ceea ce este relativ similar cu cei 65.000 de imigranți din UE care primesc ajutor de șomaj în Marea Britanie.

„Înseamnă că majoritatea covârșitoare a britanicilor, precum și a cetățenilor europeni din Marea Britanie nu sunt o povară pentru țările în care trăiesc”, spune Roxana Bărbulescu, cercetător al migrației internaționale la Universitatea din Sheffield, conform The Guardian.

În ce privește țările UE mai sărace, care au aderat la comunitate după 2004, raportul este diferit, însă nu justifică scandalurile privind „turimul pentru ajutoare sociale”. Există aproximativ 1.000 de români și 500 de bulgari care primesc ajutor de șomaj în Marea Britanie, conform Departamentului de Muncă și Pensii. Dintre cei 30.000 de britanici care primesc ajutor de șomaj în statele UE, doar 62 se află în cele 10 țări care au aderat la UE după 2004.

Sursa: The Guardian.

Conform cifrelor guvernului de la Londra, există 2,7 milioane de cetățeni ai unor state UE care trăiesc în Marea Britanie și 1,3 milioane de britanici care trăiesc în alte țări UE.

Britanic șomer în Germania, supus la interogatoriu

Peter Chivers este unul dintre miile de britanici care primesc ajutor de șomaj în Germania, acesta fiind mai mare decât cel de acasă. La 41 de ani, britanicul primește 450 de euro pe lună ajutor de șomaj, cu aproape 80 de euro mai mult decât ar fi primit în Marea Britanie. În Germania primesc ajutor de șomaj 6.022 de britanici, în timp ce doar 1.470 de germani primesc ajutor social de șomaj în UK.

Chivers s-a mutat la Berlin, însă nu a reușit să pătrundă pe piața muncii, chiar dacă vorbea fluent germana. La fel de dificil a fost însă și să treacă de birocrația pentru obținerea unui ajutor de șomaj.

„Autoritățile au fost incredibil de obstructive. Au pus orice obstacol pe care au putut să-l pună în calea mea. Când am aplicat pentru ajutor în UK, doar m-am dus la biroul de șomaj și am completat un formular. Mai târziu, cineva a venit să verifice dacă chiar locuiam la adresa declarată. Asta a fost tot. În Germania, a trebuit să justific totul, de la ce tip de mașină conduceam la cum îmi încălzeam apartamentul. Uneori, mă simțeam ca și cum completam formulare de dragul formularelor. A fost o experiență foarte înjositoare, dar poate că tocmai asta este și ideea”, povestește Chivers pentru The Guardian.

Șomer în Spania: 700 de euro pe lună, pentru vacanța de vară

În Spania, trăiesc în jur de 800.000 de britanici pentru cel puțin câteva luni pe an. Forumurile sunt pline de sfaturi despre cum să obții ajutor de șomaj.

Josh Taylor, profesor de limba engleză, avea o pauză de trei luni între contracte și, trăind în Granada, a aflat că poate obține ajutor de șomaj de la statul spaniol.

„Într-un fel, m-am simțit ca și cum jefuiam guvernul aflat în ruină de niște bani pe care i-aș fi putut câștiga muncind într-o nenorocită de tabără de vară, dar sincer gândul să am o vară plină de timp liber a fost prea tentant. De ce, până la urmă, aș vrea să muncesc ca un sclav pentru sute de adolescenți neastâmpărați și răsfățați, timp de 6 săptămâni, când aveam această alternativă? Și aveam dreptul la ea”, scrie Taylor pe blogul său.

Profesorul avea dreptul la 60-70% din salariul pe care îl câștiga când muncea, adică vreo 700 de euro pe lună ca ajutor de șomaj, în 2011. Anii următori nu a mai recurs la metoda aceasta, pentru că era mai avantajos să muncească în Marea Britanie pe timpul verii.

Nu atât ajutorul de șomaj, cât cel al sistemului de sănătate din Spania este exploatat de britanici. Între 2000 și 2010, numărul britanicilor de peste 60 de ani care s-au mutat în Spania a crescut cu 400%. Peste jumătate din imigranții englezi din Spania au peste 50 de ani.

În Danemarca, îți plătești singur șomajul

Danemarca este celebră pentru că are unul dintre cele mai generoase sisteme de ajutor social din Europa, însă ajutorul de șomaj se obține printr-o asigurare voluntară, pentru care plătești lunar în jur de 65 de euro.

Cei care plătesc această asigurare primesc până la 90% din venitul anterior, până la suma maximă de 570 de euro pe săptămână. Ajutorul de șomaj se plătește maximum 2 ani, însă până în 2010 se plătea maximum 4 ani.

Pentru ajutor de șomaj în Danemarca, trebuie ca pe lângă asigurarea de șomaj plătită cel puțin un an să fi și lucrat un minimum de 52 de săptămâni în ultimii 3 ani, inclusiv în alte state UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine