The Hill: Statele Unite ar trebui să recurgă la PREVENIREA conflictelor militare, mai degrabă decât să aplice metoda disuasiunii

The Hill: Statele Unite ar trebui să recurgă la PREVENIREA conflictelor militare, mai degrabă decât să aplice metoda disuasiunii
Publicat: 06/02/2024, 07:30

Statele Unite ar trebui să aplice cu predilecție metoda prevenirii conflictelor militare la nivel mondial, limitând abordarea strategică bazată pe disuasiune nucleară și optând pentru proiectarea puterii și a influenței în sensul menținerii stabilității, recomandă publicația The Hill.

”În contextul în care URSS și apoi China și-au dezvoltat propriile arme atomice și termonucleare, disuasiunea însemna menținerea capabilităților nucleare suficiente pentru distrugerea agresorului după absorbirea primului atac inamic. (…) Pe măsură ce Războiul Rece a evoluat, iar forțele nucleare și cele convenționale au devenit mai letale, disuasiunea nucleară a fost extinsă conceptual și strategic la forme de a descuraja războaie de amploare mai mică, inclusiv cele insurgente. (…) Acest lucru a funcționat între SUA și Uniunea Sovietică, dar nu a împiedicat China să intervină în Coreea în noiembrie 1950. În contextul în care Războiul Rece s-a încheiat de mult timp, disuasiunea a rămas un concept moștenit. În mod categoric, în secolul 21, metoda disuasiunii a devenit foarte costisitoare și generalizată. Esența strategiei este a descuraja. Dar a descuraja ce? Iar singurul instrument eficient este de tip militar”, argumentează Harlan Ullman, expert la Institutul Consiliul Atlantic, într-un editorial difuzat în publicația The Hill.

Autorul constată că nu au putut fi împiedicate intervențiile sovietică și occidentală în Afganistan și nici războiul din Irak, iar Rusia nu a fost descurajată să intervină în Georgia și Ucraina. De asemenea, China amenință constant Taiwanul și revendică zone din Mările Chinei de Sud și de Est. Iar militanții huthi și grupurile islamiste nu au fost oprite să comită atacuri în Orientul Mijlociu.

”O concluzie ar trebui să fie evidentă. Folosirea metodei disuasiunii ar trebui ținută sub control, întrucât din multe puncte de vedere nu mai este relevantă, fiind dependentă prea mult de capabilitățile militare. Sigur că, la nivel strategic, disuasiunea nucleară funcționează”, subliniază editorialistul Harlan Ullman.

Liderii Statelor Unite, Chinei și Rusiei sunt de acord că nu trebuie să se ajungă la un război nuclear, întrucât nu poate fi câștigat de nimeni.

”În acest context, este necesar un concept mai adecvat nivelurilor substrategice de război și violență, un concept care să meargă dincolo de capabilitățile militare și de amenințarea cu folosirea forței armate. (…) Funcțiile ar trebui înlocuite cu eforturi de prevenire a conflictelor, de limitare și oprire a acestora. Conceptul de prevenire este mult mai amplu decât disuasiunea sau descurajarea militară. Constituie o nouă conceptualizare a gândirii strategice și a planificării, (…) extinzând folosirea tuturor instrumentelor de proiectare a puterii și influenței dincolo de forța militară. (…) Acest lucru nu înseamnă că forța militară nu va continua să joace un rol vital, prin negarea abilității de a comite atacuri și prin amenințările cu sancțiunea distrugerii”, subliniază editorialistul.

Administrația Joe Biden a introdus deja conceptul ”descurajării militare integrate”, constând într-o ”abordare guvernamentală completă”. Harlan Ullman propune ”actualizarea conceptelor strategice”, cu obiectivul ”prevenirii” conflictelor, nu doar al descurajării militare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Armament din Ucraina, depistat într-un vehicul care a tranzitat ROMÂNIA în drumul spre Rusia /Suspiciuni privind pregătirea unui atac

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Vânzările de iPhone peste tot în lume, cu excepția unui singur loc