The Knockout Game. Presa din SUA, în alertă din cauza unui presupus fenomen mortal în rândul tinerilor. VIDEO

The Knockout Game. Presa din SUA, în alertă din cauza unui presupus fenomen mortal în rândul tinerilor. VIDEO
Publicat: 19/12/2013, 12:37
Actualizat: 29/07/2014, 21:41

O tânără îmbrăcată în negru se plimbă pe o stradă. Din spate, vine un bărbat afroamerican și îi smulge geanta de pe umăr. Cu un pumn, o doboară la pământ. Scurtul clip se încheie cu femeia rămasă înconștientă pe trotuar.

„Știre nouă, la ora 11: un val alarmant de atacuri care s-a răspândit în toată țara a ajuns și în zona noastră”, citește de pe prompter un prezentator de știri, care îi anunță pe telespectatorii din Washington, D.C., că mult temutul Knockout Game a ajuns și în capitala americană. Clipul, însă, prezintă un atac care a avut loc în februarie 2013, în Marea Britanie, atrage atenția Columbia Journalism Review, într-o analiză a derapajelor mediatice pe subiectul Knockout Game.

Totuși, înregistrarea a ajuns să fie difuzată întruna de televiziunile americane pentru a ilustra Knockout Game, un presupus trend în rândul tinerilor americani de a merge pe stradă și a pune pe cineva la pământ dintr-un singur pumn. Nu iei nimic, doar lovești până lași fără cunoștință, după care fugi. Un fenomen extrem de periculos, avertizează presa americană de mai bine de două luni, un exemplu în acest sens fiind televiziunea conservatoare Fox News. Polițiștii, însă, spun că e mai degrabă o legendă urbană, scrie New York Times.

Victima-vedetă: „Este pur și simplu un atac”

Într-un alt clip difuzat pentru a ilustra aproape fiecare material despre acest așa-zis joc, apare un profesor în vârstă de 50 de ani, care merge pe o alee din orașul Pittsburgh, când un tânăr dintr-un grup ce trece pe lângă el îi dă un pumn și îl izbește cu capul de asfalt. Profesorul, pe numele său James Addlespurger, a devenit imaginea discursului anti-Knockout Game – chiar fără voia lui: „Mă simt exploatat. Oamenii au nevoie de etichete, dar pentru mine este pur și simplu un atac”, spune bărbatul, citat de Huffington Post. Addlespurger nu consideră că a fost victima acestui trend despre care s-a tot vorbit în ultimele luni în Statele Unite.

Deși presa spune că aceste atacuri s-au răspândit în toată țara, și poliția are mari dificultăți în a spune ce este Knockout Game și ce este atac ori vătămare corporală, scrie New York Times. Potrivit FBI, în 2012 au fost înregistrate peste 127.000 de cazuri de agresiune fizică fără uz de arme. Există o dificultate reală, dar și o precauție de partea poliției în a spune câte astfel de atacuri fac parte din moda Knockout. Evitând să pună etichetele pe care le condamnă Addlespurger, polițiștii din diverse orașe americane îndeamnă la calm. Unii spun chiar că Knockout Game nu este nimic mai mult decât o legendă urbană. Totuși, conform Fox News, există cel puțin șase morți care ar avea legătură cu acest joc violent.

Proiect de lege: Până la 25 de ani de închisoare pentru tinerii care au legătură cu Knockout Game

Pe Internet, diverse înregistrări ale camerelor de supraveghere care surprind atacuri au ajuns să fie transformate în material ilustrativ pentru Knockout Game, chiar dacă nu există dovezi concludente că ar fi vorba despre așa ceva sau de un atac fără etichetă. În anumite comunități, spre exemplu în cele evreiești din New York, care ar fi avut de-a face cu astfel de atacuri de tip Knockout, oamenii s-au organizat în patrule sau evită să mai meargă singuri pe stradă.

The Knockout Game a devenit o problemă atât de mare în spațiul public, încât există și un proiect de lege extrem de dur care să pedepsească jocul chiar dacă nu este se știe cu certitudine dacă el există sau a fost transformat într-un fenomen cu un nume post-factum, după atacuri. Totuși, James Tedisco, membru al New York State Assembly, vrea pedepse de până la 25 de ani de închisoare pentru persoanele cu vârste peste 14 ani care iau parte la acest joc violent, îl filmează sau asistă la el. „Este o infracțiune gravă, care trebuie să primească pedepse grave. Este un fenomen foarte serios”, spune Tedisco, în opinia căruia moda Knockout Game este în creștere.

Un tânăr din statul New York, care a fost arestat în 4 decembrie, a fost pus marți, 17 decembrie, sub acuzare pentru vătămare corporală gravă. Darryl Mitchel este învinuit că ar fi implicat în cel puțin patru atacuri care ar avea legătură cu Knockout Game, conform CBS News. Bărbatul a pledat nevinovat.

Knockout și derapajele mediatice

Înainte ca polițiștii americani din toate statele în care s-ar fi semnalat fenomenul Knockout să stabilească dacă acest trend există sau nu sau chiar și dacă jocul este real, în spațiul public american începe să prindă contur o altă dezbatere: felul în care presa americană, cu un bogat apetit pentru trenduri sociale periculoase, a relatat povestea Knockout Game. Spre exemplu, s-a încercat găsirea unui numitor comun rasial sau confesional: mass-media conservatoare au spus că autorii tind să fie afroamericani, cele liberale au prezentat mai multe presupuse cazuri în care victimele ar fi evrei.

O altă problemă este ilustrată și de folosirea clipului din Marea Britanie și a multor alte imagini scoase din context, avertizează Columbia Journalism Review. Deși nu demonstrează existența Knockout Game, imagine creează panică în rândul privitorilor, mai ales în condițiile în care nu li se spune că sunt materiale de pe Internet care nu au legătură cu subiectul.

De asemenea, trebuie menționat că atacul a cărui victimă a fost James Addlespurger datează din 2012, însă clipul și subiectul au fost redescoperite de presa națională din SUA abia în această toamnă și au devenit foarte populare. Nici termenul în sine nu este nou. Despre atacuri Knockout Game s-a vorbit prima dată în SUA în 1992 și, de atunci, la fiecare 1-2 ani, au mai fost semnalate cazuri asociate acestui joc. Alte nume care definesc același joc sunt „Point ‘em out”, „Knock ‘em out”, „One hitter quitter”.

Pușca e marea problemă, nu pumnul

Jon Stewart, realizatorul celebrei emisiuni de satiră The Daily Show, difuzată de Comedy Central, a subliniat, în ediția de marți, o altă problemă a panicii din jurul Knockout Game. În vreme ce nu se știe cu siguranță dacă acest joc există și dacă el se transformă sau este deja un fenomen, Statele Unite au, de decenii, o altă problemă – mult mai gravă – legată de violență: regimul armelor. La împlinirea unui an de zile de la tragedia din Newtown, când 20 de copii și șase educatori au fost împușcați mortal de un tânăr, reforma promisă de Barack Obama în sfera controlului armelor încă se lasă așteptată. Ba mai mult, în anul care a trecut de la Newtown, legile privind regimul armelor au devenit mai blânde. Tot în acest an, au mai murit împușcați peste 190 de copii – 127, în propriile case, conform Mother Jones. La fel de mulți oameni, de toate vârstele, au murit săptămâna trecută în SUA din aceeași cauză.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Schimbări uluitoare de vreme. Anunțul de ultimă oră de la ANM
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori