The New York Times: Arabia Saudită avertizează SUA că o invazie israeliană în Fâșia Gaza ar fi catastrofală

The New York Times: Arabia Saudită avertizează SUA că o invazie israeliană în Fâșia Gaza ar fi catastrofală
Publicat: 28/10/2023, 07:30

Oficiali din Arabia Saudită au avertizat ferm Statele Unite, în ultimele zile, că o invazie terestră israeliană în Fâșia Gaza ar putea fi catastrofală pentru Orientul Mijlociu, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times.

Oficialii de la Riyad au transmis aceste avertismente în mai multe conversații cu reprezentanți ai Administrației de la Washington și cu membri ai Congresului. Schimburile de opinii au avut loc în contextul tensiunilor intense din Fâșia Gaza, unde sunt puține provizii de apă potabilă și de carburanți, pe fondul bombardamentelor intense și asediului armatei israeliene ca reacție la atacurile comise pe 7 octombrie de grupul Hamas asupra comunităților din sudul Israelului.

Un oficial din cadrul Administrației Biden a declarat, sub protecția anonimatului, că este evident că Arabia Saudită nu vrea o invazie israeliană în Fâșia Gaza.

Senatorul american Richard Blumenthal, membru al Comisiei Forțelor Armate, a făcut parte din delegația care s-a întâlnit săptămâna trecută, la Riyad, cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, liderul de facto al Arabiei Saudite.

”Liderii Arabiei Saudite au exprimat speranța că va putea fi evitată o operațiune terestră, din rațiuni de stabilitate și referitoare la protejarea vieților. Oficialii saudiți au avertizat cu o astfel de operațiune ar fi extrem de dăunătoare”, a declarat Richard Blumenthal.

Administrația de la Washington a susținut constant dreptul Israelului la autoapărare după atacurile Hamas soldate cu aproximativ 1.400 de morți. ”Nu trebuie să existe niciun dubiu, Statele Unite oferă sprijin Israelului”, a afirmat președintele Joseph Biden.

În același timp, conform unor oficiali americani, Biden a cerut Israelului să amâne invazia, pentru a acorda timp suplimentar negocierilor de eliberare a ostaticilor, pentru a permite distribuirea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și pentru o planificare operațională mai bună. De asemenea, sunt semnale că și premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, este ezitant privind lansarea unei invazii.

În convorbirea telefonică de acum câteva zile, prințul moștenitor saudit și președintele Biden ”au stabilit să continue eforturile diplomatice pentru menținerea stabilității regionale și evitarea extinderii conflictului”, a comunicat Casa Albă.

După o perioadă de tensiuni, prințul Mohammed bin Salman și președintele Biden au început să discute anul acesta despre modalități de normalizare a relațiilor între Arabia Saudită și Israel. Riyadul a semnalat că va analiza posibilitatea normalizării relațiilor cu Israelul în schimbul unui pact de apărare cu Washingtonul, al investițiilor americane în programul nuclear civil saudit și al intensificării exporturilor de armament. Alte condiții vizează concesii ale Israelului pentru palestinieni, deși prințul moștenitor saudit a sugerat că nu va cere insistent crearea unui stat palestinian în aceste negocieri. Aceste condiții erau înainte de noul conflict militar între Israel și grupul islamist Hamas.

În discuțiile private cu oficiali americani, liderii saudiți au început să transmită mesaje mai intransigente, au declarat senatorii Richard Blumenthal și Lindsey Graham. ”Prințul a declarat că înțelege că a fost un act terorist, dar ar vrea o ripostă echilibrată care să nu genereze un conflict mai amplu și mai profund”, a declarat Lindsey Graham.

O invazie israeliană în Fâșia Gaza riscă să alimenteze tensiunile în țările vecine, destabilizând guverne care oricum se confruntă cu nemulțumiri referitoare la situația economică și politică, în Bahrain, Egipt și Iordania. Iranul susține de mult timp grupul islamist Hamas, iar organizațiile militante pro-iraniene au amenințat că vor deschide noi fronturi, în funcție de riposta Israelului. Arabia Saudită riscă să devină o țintă, pe fondul relațiilor tensionate cu Iranul.

Foto: Profimedia

Citește și:

NYT: Un oficial guvernamental iranian s-a întâlnit la Moscova cu unul dintre liderii Hamas

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Care sunt cele mai curate aeroporturi din lume? Doar unul este în Europa!