The Telegraph: Tony Blair l-a prezentat pe „potențialul client” Victor Ponta lui Barack Obama. Întâlnirea s-ar putea dovedi „stânjenitoare”

The Telegraph: Tony Blair l-a prezentat pe „potențialul client Victor Ponta lui Barack Obama. Întâlnirea s-ar putea dovedi „stânjenitoare
Publicat: 15/12/2013, 17:56
Actualizat: 22/03/2019, 22:45

Întâlnirea de un sfert de oră dintre premierul Victor Ponta și președintele american Barack Obama, în timpul funeraliilor lui Nelson Mandela, este comentată de presa din Marea Britanie, care notează că Tony Blair a facilitat întrevederea unui „potențial client”, Ponta, cu șeful SUA, întrevedere ce s-ar putea dovedi „incomodă” pentru Obama, având în vedere că în aceeași zi, în România, parlamentarii „s-au scos” din Codul Penal.

„Blair ratează rareori ocazia de a-și face noi prieteni și a-și extinde deja dezvoltata rețea de contacte”, se arată în articol, făcând referire la biroul de consultanță guvernamentală pe care fostul lider laburist îl conduce și prin intermediul căruia lucrează cu numeroase regimuri din toată lumea. „Astfel că nu ar trebui să fie o surpriză că și la o ceremonie de comemorare pentru Nelson Mandela i-a prezentat lui Barack Obama un posibil client”, notează autorul, care folosește de trei ori termenul „client” cu referire la Victor Ponta, fără a explica, însă, la ce se referă această relație clientelară.

Blair a avut în luna octombrie o întâlnire cu Victor Ponta, la București. În urma vizitei fostului premier britanic, Ponta a indicat că România se va alătura rețelei lui Blair, Global Network of Delivery Leaders, care își propune să ajute statele membre să îmbunătățească furnizarea de servicii pentru educație, sănătate și construcții.

„Tony Blair nu are niciun contract cu guvernul României și dacă echipa sa a lucrat vreodată acolo a fost fără nicun fel de cost pentru guvernul român și fără niciun profit personal pentru Tony Blair”, a comentat un purtător de cuvând al fostului premier britanic.

„Întâlnirea incomodă” din „marțea neagră”

„Întâlnirea de marți se poate dovedi însă incomodă. În aceeași zi, Parlamentul român a aprobat schimbări controversate ale Codului Penal pentru a-i proteja pe parlamentari de acuzațiile de corupție”, scrie The Telegraph.

Premierul României a avut o discuție de circa 15 minute pe stadionul din Johannesburg cu președintele american Barack Obama, întrevedere facilitată de fostul premier britanic Tony Blair.

Ambasada Statele Unite la București a avut cea mai vehementă reacție cu privire la modificările din Codul Penal.

„Amendamentele la Codul Penal adoptate în Camera Deputaților ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Nu este deloc încurajator că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere și nicio ocazie pentru ca reprezentanții autorității judecătorești sau membrii societății civile să se pronunțe în legătură cu amendamentele propuse”, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la București.

Deputații au adoptat marți un amendament prin care parlamentarii primesc imunitate față de anchetele procurorilor DNA. Codul Penal a fost modificat în așa fel încât un parlamentar care a comis infracțiuni de serviciu, precum abuzul în serviciu, falsul, luarea de mită, traficul de influență, nu va mai fi anchetat de DNA.

„Această acțiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenței și ale statului de drept și este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparența, predictibilitatea și stabilitatea sunt factori esențiali pentru toți investitorii, atât locali cât și străini, când iau în calcul unde să investească”, au mai notat oficialii americani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU