Theresa May este noul prim-ministru. Cameron: „Cândva eu am fost viitorul”

UPDATE 20:00 Theresa May a declarat, în cadrul primului discurs ca premier al Marii Britanii, în fața Downing Street 10, că va avea grijă să construiască un viitor mult mai bun pentru Marea Britanie.

„Vrem să vă redăm controlul asupra vieților voastre. Când luăm deciziile nu ne vom gândi la cei puternici, ci la dvs. Când vine vorba despre impozit nu le vom da întâietate celor bogați, ci ne vom gândi la dvs., la populație. Indiferent de unde veniți, vom avea grijă să ajungeți acolo unde vă poartă talentul dvs. Noi vom face față acestor schimbări. Prin părăsirea UE, vom avea grijă să construim un viitor mult mai bun pentru țara noastră. Nu vom lucra numai pentru cei privilegiați, ci pentru fiecare dintre voi și împreună vom clădi o Marea Britanie mai bună”, a declarat Theresa May.

UPDATE 19:50Regina Elizabeth a II-a a acceptat demisia premierului David Cameron, miercuri după-amiază, iar Theresa May primește sarcina formării Guvernului britanic, relatează Sky News.

„Onorabilul deputat David Cameron a avut o audiență la regina Elizabeth și și-a depus demisia din funcția de prim-ministru și prim-lord al Trezoreriei; regina Elizabeth a acceptat demisia”, a comunicat Palatul regal britanic.

UPDATE 18:45David Cameron a ținut ultimul său discurs în fața Downing Street 10, secondat de soție și de cei trei copii.

„Nu a fost o călătorie ușoară și desigur că nu am luat mereu cea mai bună decizie”, a spus Cameron, care însă a subliniat că după cei șase ani în care a condus Marea Britanie din postura de premier, țara este „mult mai puternică”, la fel și economia.

Cameron a mulțumit tuturor celor care l-au sprijinit, inclusiv membrilor forțelor armate, de ordine și de securitate. El a părăsit reședința din Downing Street împreună cu familia, pentru a-și depune demisia în fața Reginei și a o propune pe Theresa May drept succesoarea sa.

În ultima sesiune de întrebări pentru primul-ministru a lui David Cameron, atât parlamentari ai opoziției, fie laburiști, fie scoțieni, cât și conservatorii i-au mulțumit lui Cameron pentru munca depusă în această funcție și au avut schimburi ironice de replici cu premierul, în ultimele ore ale mandatului său.

În discursul final, Cameron a amintit vorbele pe care i le-a spus mai demult lui John Major: „Eu sunt viitorul”.

„Ultimul lucru pe care îl voi spune este că poți să obții multe lucruri în politică. Poți realiza o mulțime de lucruri. Pentru că până la urmă serviciul public, interesul național, despre asta e totul. Nimic nu e imposibil dacă îți pui mintea la contribuție. Până la urmă, după cum am spus odată, cândva eu am fost viitorul”, le-a spus Cameron parlamentarilor.

David Cameron a avut un schimb amuzant de replici cu liderul laburist Jeremy Corbyn, în ultima sa sesiune de întrebări și răspunsuri din Camera Comunelor, în aplauzele parlamentarilor. Cameron i-a spus lui Corbyn că îi admiră tenacitatea de a se lupta cu propriul partid pentru a-și păstra funcția de lider, comparându-l cu un cavaler din Monty Python, care spunea „Hai mai departe, e doar o rană superficială”.

Corbyn a spus că i-a adresat în total 179 de întrebări lui Cameron de când e premier și că la despărțire îi urează toate cele bune familiei și mai ales mamei lui Cameron, care i-a dat sfaturi despre cravate, costume și cântece. Laburistul se referă la o glumă mai veche a lui Cameron, care l-a atacat pe Corbyn cu câteva presupuse sfaturi din partea mamei sale.

Cameron s-a referit și la Larry, motanul din Downing Street, despre care a spus că deși îl iubește, nu îl poate lua cu el când pleacă.

Liderul Partidului Național Scoțian, Angus Robertson, l-a întrebat pe Cameron despre cum a tras după el Scoția în afara UE și despre ce sfaturi i-a dat succesoarei Theresa May în această privință.

Cameron i-a răspuns că sfatul său este că Marea Britanie și UE trebuie să păstreze o relație bună și cât mai apropiată. „Canalul Mânecii nu se va lărgi odată ce ieșim din UE”, a spus Cameron.

Un parlamentar laburist a făcut apel la Cameron să îi transmită lui May importanța rămânerii Marii Britanii în Piața Unică, iar conservatorul a promis că va face acest lucru, spunând că „este vital să avem acces la Piața Unică”.

Ședința s-a încheiat cu parlamentarii conservatori aplaudându-l în picioare pe David Cameron.

„În timp ce plec astăzi, sper că oamenii vor vedea o țară mai puternică. A fost un privilegiu să servesc țara pe care o iubesc”, a declarat Cameron pentru Daily Telegraph.

Theresa May, actualul ministru de Interne al țării, urmează să preia mandatul de premier.

May a rămas singurul candidat la conducerea Partidului Conservator, după ce Andrea Leadsom și-a retras luni candidatura.

În urma rezultatului referendumului din iunie, David Cameron, care a ocupat funcția de premier din anul 2010, a anunțat că va demisiona.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Aceste zodii trec prin momente de vis. Totul le merge din plin
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?