Theresa May, la un pas de a fi demisă. Scrisoarea care ar putea schimba soarta Marii Britanii

Theresa May, la un pas de a fi demisă. Scrisoarea care ar putea schimba soarta Marii Britanii
Publicat: 13/11/2017, 07:55
Actualizat: 18/04/2018, 04:08

48 este numărul necesar de semnături pentru declanșarea unei contestații privind conducerea partidului, mecanismul prin care Theresa May ar putea fi destituită și înlocuită cu un alt membru al Partidului Conservator.

Autoritatea Theresei May în cadrul partidului a fost diminuată în urma alegerilor anticipate din 8 iunie, când Partidul Conservator a pierdut majoritatea parlamentară, deși previziunile indicau un succes de proporții.

Experții consideră că guvernul May a fost divizat în legătură cu modul în care Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană și a fost afectat de mai multe scandaluri în care au fost implicați miniștri. Mai mulți membri marcanți ai Conservatorilor îi reproșează premierului discursul slab din cadrul conferinței anuale a partidului și poziția nesigură în negocierile de Brexit.

Guvernul Theresa May a pierdut doi miniștri în ultimele două săptămâni. Michael Fallon a demisionat din funcția de ministru al Apărării, pe fondul unor acuzații de abuz sexual. Fallon fusese acuzat că a pus mâna pe genunchiul jurnalistei radio Julia Hartley-Brewer în 2002. Priti Patel a renunțat la funcția de ministru al Dezvoltării Internaționale, după ce a devenit public faptul că a avut întrevederi neautorizate cu mai mulți lideri israelieni.

În cazul unor alegeri interne în cadrul Partidului Conservator, persoana care o învinge pe Theresa May va prelua conducerea formațiunii și funcția de prim-ministru. Nu sunt necesare noi alegerile anticipate pentru ca acest scenariu să fie pus în aplicare.