Topirea gheții scoate la iveală resursele naturale de la Polul Nord. China, Japonia și Coreea de Sud se înscriu în cursa pentru „colonizarea” Arcticii

Topirea gheții scoate la iveală resursele naturale de la Polul Nord.  China, Japonia și Coreea de Sud se înscriu în cursa pentru  colonizarea Arcticii
Publicat: 20/09/2012, 17:37
Actualizat: 29/07/2014, 20:38

CNBC scrie că, pe măsură ce gheața de la Polul Nord se topește, super-puterile lumii încep să realizeze că exploatarea și transportul resurselor naturale din zonele arctice devin mai accesibile.

SUA, Rusia și mai multe națiuni europene au deja acces la resursele de petrol și gaze naturale de la Polul Nord, iar China încearcă să „cucerească” și ea această zonă. În august, chinezii au trimis o navă către Europa pe la Polul Nord, iar acum fac lobby pentru a deveni observator permanent al zonei polare, spunând că „Arctica este moștenirea întregii omeniri”.

În plus, mai mulți miniștri și diplomați chinezi au vizitat Suedia, Danemarca, Islanda și Groenlanda, pentru a propune să trimită muncitori chinezi la Polul Nord. De altfel, liderii europeni sunt îngrijorați că, prin costurile foarte mici pe care le oferă, chinezii ar putea pune mâna pe toate resursele Groenlandei, sugerează CNBC.

Polul Nord adăpostește 20% din resursele de petrol și gaze naturale ale lumii

Vicepremierul Groenlandei, Jens B. Frederiksen, spune că reprezentanții insulei sunt tratați diferit în ultimii ani, însă este conștient că acest lucru se petrece datorită resurselor minerale rare, esențiale pentru dezvoltarea tehnologiilor noi, cum ar fi smartphone-urile sau sistemele militare de ghidare. Alte două puteri asiatice interesate de exploatarea resurselor de la Polul Nord sunt Japonia și Coreea de Sud.

CNBC scrie că, de când gheața de la Polul Nord se topește într-un ritm alarmant și accesul la resurse este mai facil, Consiliul Arctic s-a transformat dintr-un observator al faunei polare într-un organism decizional, care trebuie să stabilească viitoarele taxe portuare și alte aspecte care țin de exploatarea și transportul resurselor.

Zona arctică adăpostește 20% dintre rezervele de petrol și gaze naturale ale lumii, însă exploatarea acestora este încă foarte slabă. Din acest motiv, CNBC scrie că SUA, Canada, Danemarca și alte țări din apropierea Oceanului Arctic sunt într-o permanentă dispută referitoare la cum să traseze „granițele” Polului Nord. Sursa scrie că singura șansă a chinezilor este să se alieze cu companii din țările apropiate de Polul Nord, în care să investească și din care să scoată maximum posibil. De altfel, chinezii deja construiesc mine în Groenlanda și vor să cumpere două companii petroliere din Canada.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Decizie ireală în dosarul lui Vlad Pascu. Părinții victimelor sunt revoltați după ce au aflat...
FOTO. Și-a filmat și pozat iubita în ipostaze intime! A primit interzis la națională
VIDEO Dubla sinucidere din Hunedoara. Drama tatălui care a încercat să-și salveze fiica, dar a...
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
Tatăl uneia dintre fetele care s-au sinucis în Uricani nu a mai aşteptat salvatorii şi...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Cine este bărbatul al cărui braț a fost găsit în Dragoslavele? Antebrațul acestuia a fost...
„Am avut sentimentul că trec prin iad” Daciana Sârbu, despre divorțul de Victor Ponta. Când...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
David Popovici a cucerit-o pe Zsuzsanna Jakabos, cea mai frumoasă înotătoare a Ungariei
Mai mulți ROMÂNI au intrat în CARTEA RECORDURILOR după ce au descoperit...
RUSIA sperie OMENIREA! Sunt gata de Al Treilea Război Mondial!
Bradul de Crăciun: natural sau artificial. Cum să păstrezi prospețimea pomului natural
O tânără și-a pus unghii cu gel, dar în câteva zile a făcut o descoperire...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...