Traficanții de imigranți pot cumpăra nave vechi „la fel de ușor ca mașinile de ocazie”. Cum funcționează „piața gri” a ambaracțiunilor

Traficanții de imigranți pot cumpăra nave vechi la fel de ușor ca mașinile de ocazie. Cum funcționează piața gri a ambaracțiunilor
Publicat: 08/01/2015, 20:34

Traficul de imigranți afectează în special Italia, care se confruntă de mai mulți ani cu un aflux în creștere de imigranți clandestini ce încearcă să ajungă în Europa pe mare, riscându-și viața.

Autoritățile italiene au anunțat vineri că cu preluat controlul asupra Ezadeen, nava în pană abandonată de echipaj cu 360 de imigranți la bord în largul Calabriei (sud). Cu câteva zile înainte, Marina italiană reușise să aducă în port Blue Sky M, un cargobot care transporta aproape 800 de imigranți abandonați în plină Mare Adriatică.

Cele două ambarcațiuni, una navigând de 48 de ani, iar cealaltă de 37 de ani, nu aveau certificat de navigabilitate la zi și nu au „nicio valoare de piață, mai puțin ca fiare vechi”, declară Simon Ward, directorul Ursa Shipbrokers, o firmă de brokeraj în transport maritim cu sediul în portul grec Pireu.

Cele două vapoare nu ar fi putut să fie vândute, nici măcar pe piețele specializate din Turcia, cu mai mult de 250.000 de dolari. Știind că prețul casării acestor epave poate ajunge la 100.000 de dolari, unii proprietari mai puțin scrupuloși preferă uneori să-și cedeze bunurile închizând ochii la identitatea cumpărătorilor.

Cumpărarea unui vapor la mâna a doua este „la fel de ușoară ca achiziționarea unei mașini de ocazie”, declară alt mijlocitor, cu sediul la Londra, sub protecția anonimatului. Iar pentru traficanți cumpărarea acestor nave vechi „la un preț de nimic și urcarea imigranților la bord” poate constitui o sursă substanțială de profit.

Potrivit unor oficiali italieni, pasagerii de pe Ezadeen au plătit între 4.000 și 8.000 de dolari pentru a traversa Mediterana, ceea ce pentru traficanți reprezintă o adevărată mană – între 1,4 și 2,8 milioane de dolari.

– „Vândut pe site-uri de Internet”

În pofida faptului că modul în care traficanții au ajuns să pună mâna pe cele două nave nu a fost stabilit încă, în acest stadiu nimic nu indică faptul că navele ar proveni dintr-un circuit de revânzare ilegal.

Registrele Biroului Maritim Internațional nu conțin vreo mențiune a vreunui furt, iar sistemul automat de urmărire era operațional pe ambele ambarcațiuni.

„Este perfect legal să vinzi un vapor de ocazie oriunde în lume”, subliniază David Olsen, un expert de la publicația maritimă Lloyd’s List.

„Ele sunt vândute pe site-uri de Internet și chiar și pe Ebay”, relevă expertul. „Și văd destui oameni, la o bere, negociind un preț”, fără să se preocupe de detaliile operațiunii, „doar pentru a vedea dacă pot scăpa ușor” de ambarcațiune.

Vânzarea acestor fiare vechi la mâna a doua are loc, totuși, „în afara principalelor piețe tradiționale”, pe care vânzătorii cu reputație nu se hazardează, declară un mediator londonez.

Nava Ezadeen a fost inspectată ultima dată în iunie 2014, în Liban, iar Blue Sky M în România, în aprilie 2014. Însă ambarcațiunile nu erau în regulă atunci când au fost confiscate, subliniază Simon Ward.

În opinia sa, Ezadeen „ar fi putut să fie cumpărat în cadrul unui acord între dealeri de fiare vechi sau vândut de către proprietari care credeau că va fi casat, însă un terț ar fi putut interveni și prelua controlul asupra vasului”.

Construirea și echiparea navelor sunt supuse unor reguli foarte stricte, impuse de către Organizația Maritimă Internațională, o instituție ONU din care fac parte aproximativ 170 de țări.

Aceste dispoziții sunt consolidate țară cu țară, dar și la nivel de porturi. Însă anumite administrații sunt mai puțin vigilente decât, spre exemplu, cele ale statelor membre UE.

Ezadeen se afla sub pavilionul Sierra Leone, iar Blue Sky M sub pavilionul Republicii Moldova, la fel ca alte șapte nave dintr-un grup de 20 de vase interzise de organizația Entente de la Paris pentru controlul navelor (Paris MOU), din care fac parte 27 de administrații maritime din Europa și America de Nord.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Îți CONFISCĂ pe loc CÂINELE. Este interzis prin lege în România. Amenda e imensă
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×